Ekonominin usta isminden çarpıcı bir analiz

Habertürk Gazetesi yazarı Ercan Kumcu, Türkiye ekonomisinin geldiği 'sevindirici nokta'yı bakın nasıl yazdı...

“Haziran ayına yönelik ödemeler dengesi verileri sermaye piyasasından borçlanabilmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” diyen Ercan Kumcu, Haziran ayında cari işlemler açığının 4.1 milyar dolar olduğuna, buna karşılık, Türkiye ekonomisinin aynı ayda sağladığı net dış finansman 6.9 milyar doları aştığına dikkat çekti, ekledi: “Yalnızca portföy yatırımları hesabından Türkiye ekonomisine giren net dış kaynak 7 milyar doların üzerindeydi.”

“Portföy hesabından sağlanan dış kaynak girişine “sıcak para” nitelemesi yapılır. Halbuki, haziran ayında portföy hesabından Türkiye’nin elde ettiği dış finansmanın tümü Türkiye’de yerleşiklerin yurtdışında ihraç ettiği sermaye piyasası araçları yoluyla oldu. Yani, buna sıcak para pek denmez” diyen Habertürk yazarı Ercan Kumcu, önemli bir noktaya dikkat çekti. İşte Ercan Kumcu’nun Habertürk’teki köşesinde gündeme taşıdığı o çarpıcı nokta:
 
“Sermaye piyasası araçları ihraç yoluyla bir ekonominin dış finansman bulabilmesi o ekonominin olgunlaştığının işaretidir. Küçük yatırımcılara ulaşılabildiğinin göstergesidir. Bu açıdan Türkiye ekonomisinin geldiği nokta sevindiricidir. Doğrudan borçlanmalar genellikle uluslararası bankaların kendi durumları ile ilgili iken, sermaye piyasası araçları ihraçları, küçük yatırımcılara da ulaşabildiğinden, Türkiye ekonomisi gibi ekonomileri uluslararası bankaların himmetinden büyük ölçüde kurtaran bir araç oluyor.

Avrupa ve Amerikan bankalarının hâlâ kendilerine gelemedikleri bir ortamda Türkiye’nin doğrudan borçlanmalara esir olmaması bu anlamda bir şanstır. Bunun kıymetini bilmemiz gerekir. Giderek daha fazla küreselleşen dünyada artık iç politikaya yönelik çıkışların faydası, zararı karşılayamayacak kadar azalmıştır. Uluslararası yatırımcıları gözetmek çok önemli hale gelmiştir.”