Ekonomik zorluk artış eğiliminde

Genişletilmiş Sefalet Endeksi aralıkta 2,5 puan arttı. Artışın büyük kısmının işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranından kaynaklandığı vurgulandı

Genişletilmiş Sefalet Endeksi (GSE) göstergesi, 2019 Ocak ayı değeri 100 alınmak suretiyle hesaplandığında, aralık ayı itibarıyla bir önceki aya göre 2,5 artışla 98,4 olarak gerçekleşti.

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi(SPM) tarafından hazırlanan rapora göre, değerdeki artışın büyük kısmı işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranından kaynaklı oldu.

Rapora göre, geleneksel Sefalet Endeksi (SE) ile SPM’nin genişletilmiş endeksi GSE arasında KOVID-19 pandemisinin başladığı Mart 2020’den sonra açılan fark, her iki göstergenin de büyük bir sıçrama yaptığı Aralık 2021’den Şubat 2022’ye geçen dönemde bir miktar daralsa da o zamandan bu yana tekrar açılmış durumda.

Raporda şöyle denildi:

"GSE, enflasyonda patlama yaşanan 2021 Aralık ayında aynı yılın başına kıyasla 33,9 puanlık bir sıçrama gösterdikten sonra, Ocak 2022’de yüz kırklı seviyelerde seyrediyor ve akabinde baz etkisinin de yardımıyla bir miktar daha düşüyor. Mayıs 2022 dönemine kadar, düşmüş haliyle bile pandeminin işsizlik ve işgücünden ayrılma etkilerinin yoğun olduğu dönemlerde gözlediğimiz istisnai yükseklikteki değerler seviyesinde seyreden GSE’nin son değerini bir önceki döneme göre 2,5 puanlık artışla 98,4 olarak hesaplıyoruz. GSE’de meydana gelen artışa rağmen sefalet endeksi son değerini bir önceki döneme göre 1,6 puanlık azalışla 73,2 olarak alıyor. Diğer yandan, GSE’nin Aralık 2023’te gözlenen değeri, bir önceki yılın aynı dönemine göre 11,0 puan artış ifade ederken, sefalet endeksi aynı dönemler için 1,5 puanlık artış ifade ediyor. Son bir yılda sefalet endeksi, genişletilmiş sefalet endeksinin artışına kıyasla oldukça düşük bir seviyede artış gösteriyor. "

İşte ekonomistlerin 'enflasyon' beklentisi