ECB’den yeni piyasa desteği gelecek mi?

Avrupa ekonomileri bu hafta korona virüs krizinin gölgesinde para politikası toplantısına hazırlanıyor. Akıllardaki en önemli soruysa ECB’nin krizden çıkmak için daha fazla destek sağlayıp sağlayamayacağı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri Perşembe günü para politikası toplantısı için bir araya gelecek. Toplantı yapıldığı sıralarda ise, ABD, Çin ve İngiltere ekonomileri yeniden açılma sürecine girmiş olacak. Daha hızlı toparlanması beklenen rakip ekonomiler karşısında Euro Bölgesi ekonomileri, artan korona virüs vakalarıyla mücadele etmek ve kısıtlamalara devam etmek zorunda kaldığını acı bir şekilde fark edecek.

Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz hafta ECB Başkanı Christine Lagarde koltuk değnekleriyle yoğun bakımdan çıkarılan bir hastayla karşılaştırılıyordu. Ancak Euro Bölgesi ana ticaret ortaklarının gerisinde kalırken, ECB için en önemli soru hala uygulanan politikaların yeterli olup olmadığı yönünde.

ECB, Mart ayındaki bir önceki para politikası toplantısında, finansman koşullarına ilişkin sıkılaşmanın önlenmesi için 1,85 trilyon dolar değerinde pandemi acil alım programı (PEPP) açıkladı ve program kapsamında tahvil alımlarını "önemli ölçüde yüksek bir hızda" gerçekleştirmeye karar verdi.

Goldman Sachs verilerine göre, yılın başındaki 15 milyar euroluk haftalık ortalamasıyla karşılaştırıldığında ECB, haftada 19 milyar euro tahvil satın aldığı dikkat çekiyor. Bazı ekonomistlerse, özellikle son bir ay içinde 10 yıllık İtalyan tahvil getirilerindeki yüzde 0,13'lük artış göz önüne alındığında ECB'nin tahvil alımlarını daha da yükselebileceğini söylüyor.

Bununla birlikte, Capital Economics'in Baş Avrupa Ekonomisti Andrew Kenningham, İtalyan tahvil verimlerindeki toparlanmanın ECB'nin daha yüksek tahvil alımlarına rağmen geldiğine işaret ediyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kenningham, “ECB'nin ortaya koyduğu tercih, PEPP kapsamında haftada yaklaşık 15 – 20 milyar euro satın almak ve tahvil fiyatlarının piyasa koşullarına uyum sağlamasına izin vermek yönündedir” ifadelerine yer verdi.

Bundesbank: Alman ekonomisi ilk çeyrekte daraldı...

 

IMF, Türkiye’yi 12 ülke arasında gösterdi

 

Barclays’in gizemli 3 milyar sterlinlik kaybı