Dünyaca ünlü emlak yıldızından yatırım önerileri

Bloomberg International’ın ‘dünyanın en başarılı gayrimenkul yatırımcısı’ olarak tanıttığı Blackstone Group’un Başkanı milyarder Jon Gray gayrimenkul yatırımı için doğru zamanın hala devam ettiğini belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli dev gayrimenkul şirketi Blackstone Group’un Başkanı Jon Gray ABD'deki vahşi emlak piyasasını anlamlandırmak isteyen yatırımcılara bazı tavsiyelerde bulundu. Gray Bloomberg’teki röportajında yakın zamanda emlak piyasasında bir kriz görülmesinden korkulmaması gerektiğini söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de ev fiyatları 2005'ten bu yana en hızlı artışı gösterdi. Düşük mortgage oranları alıcıları yeni evlere teşvik ederken ve artan hammadde fiyatları ise inşaat maliyetlerini yükseltiyor. Aynı zamanda, çalışan kıtlığı da yeni inşaatlar için artan talebe yetişilemediği anlamına geliyor. Uzaktan çalışma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla ticari gayrimenkul sektörü ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tüm bunlara rağmen, son otuz yılda sektördeki en büyük patlamaların ve krizlerin merkezinde yer alan Gray'e göre, şu sıralar piyasada yer almak için oldukça iyi bir zaman. Gray piyasanın çok fazla kaldıraç, çok fazla sermaye veya çok fazla bina gibi olağan kriz işaretlerini göstermediğini belirtiyor. Gray, New York ve San Francisco gibi şehirlerin göçmenler, yaratıcılık, girişimcilik ve teknoloji desteğiyle “yeniden keşfedileceğini” söyledi.

5,6 milyar dolarlık net serveti bulunan gayrimenkul milyarderi birikmiş parası olan yatırımcıların gayrimenkule yönelmesini tavsiye ediyor. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının iyi bir tercih olabileceğini belirten Blackstone Başkanı daha geniş perspektifte ise S&P 500 Endeksi’nin yatırım için uygun bir endeks olduğunu belirtiyor. Gray bununla birlikte sabit telefon şirketleri ve bazı eski tip perakende ve medya şirketlerinden de uzak durulması konusunda uyarıyor.

52 yaşındaki Gray, “Geleceğe odaklanmak istemelisiniz, Özellikle gayrimenkul alanında bir tavsiye yapmam gerekirse yaratıcılık ve teknoloji türündeki alanlara gidin. Zira bu piyasalar ekonomik aktivitenin en yüksek olacağı yerler haline gelecek” ifadelerine yer verdi.

Gray röportajında ABD Başkanı Joe Biden’ın vergi politikalarının mülk sahiplerini nasıl etkileyeceğine ilişkin de konuştu. Kurumsal şirketlerin bireysel yatırımcılardan daha az etkileneceğini belirterek “Uzun süredir varlıkları olan, kâr elde edecek ve daha sonra yeni bir gayrimenkul satın alacak bireysel yatırımcıları etkileyecektir. Kurumsal yatırımcılar için bu daha az etki yaratıyor çünkü satış yapıyoruz ve vergi ödüyoruz. Bizi etkilemesinin yolu, sonuç olarak daha az satış olmasıdır. Sermaye kazanç vergilerinin artmasıyla da aynı şey olabilir. Bazı bireysel gayrimenkul sahiplerinin daha gönülsüz olduğunu görebilirsiniz, ancak kurumsal pazar üzerinde çok fazla bir etki olduğunu düşünmüyorum” dedi.

115 milyar dolarlık varlığa sahip şirketiyle Gray oldukça ses getiren yatırımlara imza attı. 2007 yılında Hilton otel grubunu satın alan ve daha sonra Küresel Finans Krizi süresince satın alım anlaşmasını yeniden yapılandırmak zorunda kalan Gray’in şirketi Blackstone 11 yıl sonrasında bu yatırımı için ayırdığı sermayesini 3’e katlayarak çıkış yapmıştı.

 

Şant Manukyan'dan piyasalara dair merak edilenler !

 

Ünlü ekonomistten çarpıcı borsa tahmini

 

Çalışanlar uzaktan çalışmanın kalıcı olmasını istiyor