Dövizini bozduran ev alıyor

Döviz kurlarındaki yükselişi satış yaparak fırsata çevirenler ellerine geçen nakdi gayrimenkule yönlendiriyor

Yurtiçi yerleşiklerin mevduat hesapları kısa sürede 8 milyar 821 milyon dolar azaldı. Mevduattan çıkan dolarların önemli kısmı cazip fiyat avantajı nedeniyle ev yatırımına döndü. Bitmiş ve hemen kiraya verilebilir sıfır konutlar alımda öne çıkıyor. Kredili alımların da arttığı gözleniyor. 

Doların 7,21’lerden 8,33’lere kadar yükselmesini fırsata çevirmek isteyen tasarruf sahipleri ellerindeki dövizi TL’ye çevirmeye devam ediyor. “Kur daha da yükselmez” diye düşünenler döviz mevduatlarını hızla Türk Lirası varlıklara çevirdi. 19-30 Mart tarihleri arasındaki 11 günde yurtiçi ve yurt dışı yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 8 milyar 821 milyon dolar azalarak 165 milyar 735 milyon dolardan 156 milyar 914 milyon dolara geriledi.

TL DAHA CAZİP

Bu arada, mevduata vergi avantajının devam ettirilmesinin de TL’ye daha cazip hale getirdiği belirtiliyor. Mevduat faizleri ve katılım hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılan stopaj kesintileriyle ilgili uygulama 2 ay uzatıldı. Yani TL mevduatlarda vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15 olan oran yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12 olan oran yüzde 3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan stopaj oranı yüzde 0 olarak uygulanacak. Bu avantaj mayıs ayı sonuna dek de devam edecek.

Türkiye dünyada konut fiyat artışında birinci

İstanbul'da en yüksek ve en düşük kiralar hangi ilçelerde?

İşte yatırım araçlarının haftalık performansı