Dolar daha da güçlenecek!

Ekonomistler, Fed toplantısı öncesinde doların diğer para birimleri karşısında daha da güçlenebileceğine işaret etti

ABD ekonomisindeki güçlenme ve Fed’in para musluklarını kısmasının etkisiyle küresel piyasada güçlenen dolar bu hafta içinde yeni bir yükseliş ivmesi kazanabilir.

CNBC anketine katılan ekonomistler, Fed’in yeni geri çekilme adımından önce doların değerlenebileceğine işaret etti. UBS bankasının döviz analistlerinden Mansur Muhiddin, “Gelişen piyasalarda geçen hafta yaşanan satış dalgası Fed’in para musluklarını daha da kısmasını engellemeyecek gibi görünüyor” dedi. Deutsche Bank analisti Mirza Baig, doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki yükselişini sürdüreceğine işaret etti. Standard Chartered bankasının döviz araştırmaları birimi başkanı Callum Henderson, “Çin’deki ekonomik büyümeye yönelik endişeler doların Asya’da daha fazla değerlenmesini sağlayacak.

TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ

Fed’in Çarşamba günü aylık varlık alımlarını kademeli olarak azaltma yönünde yeni bir karar alması bekleniyor. Dolar, yatırımcıların riskten kaçmasından dolayı gelişen ülke para birimleri karşısında değerlenen ve Türkiye’de özellikle siyasi gelişmelerin de etkisiyle TL karşısında 2,33'ü aşarak tarihi zirveyi gördü.