Dev bankaların ofise dönüş planı

Pandemi kısıtlamalarının günden güne kaldırılmasıyla finans devleri de ofise dönüş planlarını açıklıyor. Birçok Avrupalı banka hibrit çalışma modelleriyle kovid sonrası döneme geçmeyi hedefliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi dev Wall Street bankaları ofise dönüş konusunda çok daha katı bir bakış açısı izliyor. İngiltere bankalarında ise bu konuda biraz daha kararsız.

İngiltere Hükümeti 19 Temmuz itibariyle Kovid-19 kısıtlamalarını tamamen kaldırarak ABD tarzı bir salgın yönetimine gitmeye hazırlanıyor. Bu aynı zamanda maskeler ve sosyal mesafe önlemlerinin kaldırılması anlamına geliyor.

Önde gelen finans şirketlerinde ise hayatın er ya da geç normale döneceği öngörüsüyle ofise dönüş politikalarını ve çalışma modellerini yeniden değerlendirmeye başladı. Financial News’in haberine göre, ABD merkezli bir yatırım bankasının Londra yöneticilerinden birisi, “Eylül gibi ofislere geri dönmüş olacağız. Şu anda bir baskı söz konusu değil. Ancak aşılama sürecinin tamamlanmasıyla ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla evde kalmak için de bir sebep olmayacak” dedi.

Rekabetçi baskılar, müşteriler, ardı ardına gelen Zoom toplantıları ve yasal gereklilikler nedeniyle finans şirketlerinin ofise geri dönmeye itilmesi muhtemel. Habere göre İngiltere’de bir yatırım bankasının kimliğini vermek istemeyen bir genel müdürü, “Müşteriler bizden yüz yüze toplantı talep etmeye başladı. Şu anda, yakın ilişki içinde olduğumuz müşterilere odaklanmış durumdayız. Ancak ortaya çıkan rekabet bundan daha fazlasının yapılması konusunda zorlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte korona virüs sürecinde kullanılan dijital toplantı yöntemlerinden tamamen vazgeçilmesi söz konusu olmayacak gibi görünüyor. Haberde İngiltere’deki kıdemli bir bankacı dijital toplantılar sayesinde bankacıların 2021’in ilk altı ayında 60 milyar dolarlık anlaşma yapabildiğini belirtiyor. Bankacı, “Bu ofis ortamında mümkün olamazdı ve açıkçası hepimiz bunu memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Bir İngiliz bankasının hisse senetleri sermaye piyasaları başkanı, “ABD’deki rakiplerimiz gibi herkesi ofise dönmek için zorlamıyoruz. Ancak herkesin ofise dönmesini görmek iyi olacaktır ve bunun eylül ayında gerçekleşmesini bekliyoruz. Genç bankacılar ofise gelmek istiyorlar. Onların ofise gelmesi oldukça önemli ve biz de onlarla birlikte ofiste olmalıyız” dedi.

JPMorgan ABD’deki çalışanlarına temmuz ayından itibaren ofise gelmeleri gerektiğini açıkladı ve daha fazla çalışanın ofise gelmesi için zorunlu aşılama konusunun tartışmaya açılıyor. Morgan Stanley CEO’su James Gorman konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer New York’ta bir restorana gidebiliyorsanız ofise de gelebilirsiniz” yorumlarında bulundu. Goldman Sachs CEO’su David Solomon da aylardır ofise dönmeye ihtiyaç duyduklarını gizlemiyor.

Mart ayında çalışanlarına, çoğunluğun yeni hibrit çalışma programı kapsamında evden iki güne kadar çalışabileceğini söyleyen Citigroup, Wall Street yatırım bankaları arasında daha esnek çalışma düzenlemeleri sunan tek banka oldu. Bankanın CEO’su Jane Fraser ve Yatırım Bankacılığı Eş Başkanı Manolo Falco geçen hafta yaptıkları açıklamada, bu yaklaşımın kendilerine yeni yetenekleri çekme konusunda rakiplerine karşı avantaj sağlayacağını söyledi.

İsviçre bankası Credit Suisse de pandemi sonrası için personeline "maksimum esneklik" sağlayacak yeni bir çalışma modeli sunuyor. Rakibi UBS’yle birlikte, BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC ve Societe Generale gibi Avrupa bankaları da personelinin üçte ikisine hibrit çalışma düzenlemeleri sunan yeni çalışma modelleri öneriyor.

Finansgundem.com’un dış kaynaklardan derlediği bilgilere göre BNP Paribas bazı çalışanlarına haftanın iki günü evden çalışmaya izin verirken çalışanlarının diğer kısmına ise üç gün uzaktan çalışma imkanı sunuyor. HSBC’de ise personelin iki güne kadar uzaktan çalışacağı hibrit bir model tartışılıyor. Ancak söz konusu model henüz tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkmadı.

Bank of America İngiltere’deki çalışanlarının eylül ayına kadar ofise dönmesini istiyor. Banka ofise dönecek çalışanların en azından bir doz Kovid-19 aşısı olması gerekecek. CEO Brian Moyniham aşısını yaptıran çalışanlarının eylül ayındaki ABD İşçi Bayramı’nda ofise geri döneceğini söyledi.

İngiliz bankası Barclays henüz resmi ofise dönüş politikasını açıklamadı. Ancak CEO Jes Staley Nisan ayında yaptığı bir açıklamasında haziran veya temmuz ayından itibaren ofis personelini artırmaya başlayacaklarını açıklamıştı.

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank hibrit çalışma sisteminde devam etmekte kararlı. Deutsche CEO’su Christian Sewing 1 Haziran tarihinde paylaştığı bir notta salgın sırasında değişen çalışma uygulamalarının “heyecan verici bir fırsat” olduğunu söyledi. Banka haftada üç gün evden çalışılabilen hibrit çalışma modeline geçmeyi değerlendiriyor.

Credit Suisse yeni çalışma modelini açıkladı

 

Bankalar pandemi öncesine dönemiyor!

 

ABD’den CEO’ların yaprak dökümü sürüyor