Destekler sürmezse toparlanma zor!

Salgın sonrası kilitlenen ekonomileri ayakta tutmak için piyasalara pompalanan para enflasyonda hızlı artış riskini gündeme taşıdı. Peki bu durum destek paketlerinin geri çekilmesine neden olur mu?

Bir yılı aşkın süredir destek paketleriyle ayakta kalan ekonomiler yeniden açılmanın arifesinde ancak destekleyici para politikalarının devam etmemesi halinde toparlanmanın zor olacağı belirtiliyor.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, beklentilerden daha zayıf gelen Nisan ayı istihdam raporunun ABD'de ekonomik aktvitenin yeniden başlatılmasında zorluklar olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmenin hala çok uzakta olduğunu savunan Evans, Fed'in ekonomiye desteğini azaltmaya başlaması için, daha güçlü istihdam rakamları ve enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru önemli oranda ilerlediğini görmek gerektiğini vurguladı.

Evans, para politikasında artık değişikliğe gitmek gerektiğini verilerde görmenin biraz uzun zaman alacağını öngördüklerini belirtirken, Fed'in ekonomiye desteklerini ne zaman geri çekmeye başlayabileceği konusunda bir takvim veremeyeceğini ifade etti.

Chicago Fed Başkanı, "Destekleyici para politikasının uygun olmaya devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Bu arada, İngiltere'de hazırlanan bir raporda, G7 ülkelerinin, sürdürülebilir ekonomik toparlanma için 10 yılda 10 trilyon yatırım yapması gerektiği öne sürüldü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın isteği üzerine hazırlanan raporda söz konusu öneriyi yapan London School of Economics ekonomi profesörü Nicholas Stern, "Sıfır emisyonlu ve iklim değişikliklerine dayanaklı bir dünyaya geçiş, bu zamanın en büyük ekonomik ve ticari fırsatını sunuyor" görüşünü paylaştı. 

FED'den finansal kuruluşlara yapısal kırılganlık uyarısı

 

Bank of America: FED enflasyon hedefinin fazla dışında kalacak