De­uts­che Ban­k’­ın teklifini reddetti

İşadamı Hamdi Akın’ın 27 yaşındaki kızı Pelin Akın De­uts­che Ban­k’­ın teklifini reddediğini anlattı

İşadamı Hamdi Akın’ın 27 yaşındaki kızı Pelin Akın, hayata bakışını Bugün'e anlattı. İlişkiler onun için çok önemli. Tiyatroyu çok seven Akın, iş hayatını bu sanat dalına benzetti ve “İş dünyası benim sahnem. Orada oyuncuyum” dedi.

Pelin Akın: İş dünyası benim sahnem

Ai­le şir­ket­le­rin­de bu­gü­nün pat­ron­la­rı, ya­vaş ya­vaş yer­le­ri­ni ço­cuk­la­rı­na bı­rak­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Ba­zı bü­yük Türk fir­ma­la­rın­da ku­rum­sal­laş­may­la bir­lik­te ba­ba­lar, sağ­ken iş­le­ri­ni ve­li­aht­la­rı­na dev­re­de­rek “O­nur­sal Baş- ­ka­n” ola­rak on­la­ra ge­rek­ti­ği za­man­lar­da kı­la­vuz­luk yap­ma­ya de­vam edi­yor­lar.

Bu an­lam­da Koç Top­lu­lu­ğu iyi bir ör­nek. İşin ku­ru­cu­su Veh­bi Koç, öl­me­den kol­tu­ğu­nu oğ­lu Rah­mi Ko­ç’­a dev­ret­ti. O da ba­ba­sı­nın yo­lun­dan gi­de­rek yö­ne­ti­mi en bü­yük oğ­lu Mus­ta­fa Ko­ç’­a bı­rak­tı. Akın, Koç mo­de­li­ni be­nim­se­di Şim­di bu mo­de­li Ak­fen Hol­ding ile TAV Ha­va­li­man­la­rı Hol­din­g’­in Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan­lı­ğı­’nı ya­pan Ham­di Akın da 4-5 yıl son­ra ya­ni 65 yaşı­na doğ­ru yü­rür­lü­ğe koy­ma­yı plan­lı­yor. Akın, şu an­da ken­di­si­ne Baş­kan­ve­kil­li­ği ya­pan oğ­lu Se­li­m’­i işa­ret eder­ken, kı­zı Pe­lin de ai­le şir­ket­le­rin­de tek ka­dın “Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si­” po­zis­yo­nuy­la ça­lı­şı­yor. Bu genç ve­li­ah­tın il­ginç dü­şün­ce­le­ri var.

SELİM'LE İYİ ANLAŞIYORUZ

He­nüz 27 ya­şın­da. Soh­be­ti­miz­de 4 yaş bü­yük ağa­be­yi Se­li­m’­in ba­ba­sı­nın kol­tu­ğu­na otu­ra­cak ol­ma­sın­dan ra­hat­sız­lık duy­ma­dı­ğı­nı an­lat­tı ve “Çok şans­lı­yım ki, abim­le ara­mız­da hiç­bir so­run yok. Çok iyi an­la­şı­yo­ru­z” de­di ve şu an­da­ki so­rum­lu­luk­la­rı­na da sa­hip çık­tı.

ROLDEN ROLE GİRİYORUZ

Ha­ya­lin­de yap­mak is­te­dik­le­ri­ni so­run­ca, Akın, bu­nu hiç dü­şün­me­di­ği­ni  söy­ler­ken, iş dün­ya­sı­na na­sıl bak­tı­ğı­nı da şöy­le ak­tar­dı. “Ben ti­yat­ro­yu çok se­ve­rim. Ama ti­yat­ro oyun­cu­su olur muy­dum bil­mi­yo­rum doğ­ru­su. Şu an­da bun­la­ra çok uzak bir nok­ta­da­yım. Ama iş dün­ya­sı da be­nim sah­nem. Sah­nem der­ken ha­ya­li bir un­sur­dan bah­set­mi­yo­ruz.

İş ha­ya­tı­nın cid­di­ye­ti­ni ke­sin­lik­le mi­ni­mi­ze et­me­ye ça­lış­mı­yo­rum. Yan­lış an­la­şıl­ma­sın. Söy­le­mek is­te­di­ğim hep­si fark­lı plat­form­lar, hep­si de eğ­len­ce­li. Ki­mi­sin­de din­le­yi­ci­yiz, ki­mi­sin­de oyun­cu­yuz, ki­mi­sin­de söz­cü­yüz. Bu rol­le­ri bi­re­bir ya­pa­nız. Rol­den ro­le gi­ri­yo­ruz, iş ha­ya­tı bi­ze bu­nu sağ­lı­yor.”

DEUTSCHE BANK'IN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ

Akın, üni­ver­si­te­yi İn­gil­te­re­’de oku­du­ğu­nu, İs­pan­yol­ca İş­let­me eği­ti­mi al­dı­ğı­nı ifa­de et­ti. Mad­ri­d’­de Al­man kö­ken­li De­uts­che Ban­k’­ta (DB) staj an­la­mın­da 1 – 1.5 yıl ça­lış­mış.

Ge­len iş tek­li­fi­ni ka­bul et­me­di­ği­ni be­lir­ten Akın, bu­nun ge­rek­çe­siy­le il­gi­li, “Ba­bam ve ai­le şir­ke­ti be­ni bek­li­yor­du, bu­ra­ya gel­di­m” de­di.

4 yıl­dır ça­lı­şan Akın, işi­ni se­ve­rek ya­pı­yor. Bu ko­nu­da­ki de­ğer­len­dir­me­si şöy­le: “İ­şim zor ol­sa da ge­ti­ri­le­ri var ve öğ­re­ti­ci. En iyi hu­kuk­çu­lar­la, fi­nans­çı­lar­la fi­kir alış­ve­ri­şi ya­pa­bil­mek, di­ğer iş in­san­la­rıy­la gö­rü­şe­bil­mek bu yaş­ta edi­ni­le­bi­le­cek önem­li bir mev­ki.”

KADIN İÇİN POZİTİF AYRIMCILIĞIN ARKASINDA

İş dün­ya­sın­da ka­dın­la­ra “po­zi­tif ay­rım­cı­lı­k” uy­gu­la­ma­sı­nın ke­sin­lik­le ar­ka­sın­da ol­du­ğu­nu be­lir­ten Akın, ak­tif ça­lış­ma­lar­la des­tek ver­di­ği­ni,  ka­dın iş der­ne­ği ve ör­güt­le­riy­le sı­kı
te­mas­ta ol­du­ğu­nu söy­le­di.

İlk ça­lış­tı­ğı şir­ket TA­V’­a ay­rı bir il­gi­si var. Ba­ba­la­rın es­ki­den sa­de­ce ai­le­ye kar­şı, ken­di nes­li­nin ise top­lu­ma kar­şı da­ha faz­la so­rum­lu­luk his­set­ti­ği­ni vur­gu­lu­yor Akın. Ge­rek­çe­si net: “İş, bi­zim top­lum­la da kal­mı­yor. Me­se­la, TAV, ulus­la­ra­ra­sı bir şir­ket. 400 bin ça­lı­şa­nı var. Bu­ra­da­ki gö­re­vim ku­rum­sal yö­ne­ti­şim. Ya­ni iliş­ki­ler. İliş­ki­le­rin al­gı yö­ne­ti­min­de çok önem­li bir ye­ri var.”