Cömert bankalar istikrara tehdit

Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Dombret, mali istikrarı tehdit edecek riskleri sıraladı

Alman merkez bankası Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Dombret, cömert merkez bankası politikaları ve yatırımcıların düşük faiz oranları ortamında getiri arayışının toplu olarak mali istikrar üzerinde yeni riskler ortaya çıkarabileceği yolunda uyarıda bulundu.

Piyasalar sakin olmasına karşın birtakım riskler gördüklerini belirten Dombret, “Bazı Avrupa ülkelerinde emlak piyasaları epey yüksek, kurumsal tahvil değerlemeleri fazla yüksek görülüyor. Düşük volatilite piyasa katılımcılarına koruma önlemlerine ihtiyaçları olmadığını düşündürtüyor,” dedi.

İspanya ve İrlanda’nın borçlarıyla ilgili rekor düşük seviyedeki getiriler yatırımcıların euro bölgesinin borç krizini arkalarında bıraktığına ilişkin kanıtı güçlendiriyor.

Almanya’nın DAX hisse endeksi ise tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın. Buna karşın tüketici fiyatlarındaki ağır toparlanma Avrupa Merkez Bankası’nı önümüzdeki ay daha fazla mali teşvik seçeneğini göz önünde tutmaya zorluyor.

Hisseler, para birimleri, emtialar ve tahvillerdeki salınımları öngörmek üzere vadeli işlemleri kullanan bir risk ölçütü, geçtiğimiz hafta hemen hemen son yedi yılın en düşük seviyesine düştü. Bank of America’nın Piyasa Riski Endeksi 14 Mayıs’ta haziran 2007’den beri en düşük seviye olan (-) 1,22’ye geriledi. Söz konusu ölçüt dün (-) 1,19 seviyesindeydi.