Çin'de tıbbi gereklilik dışı kürtaj kısıtlanacak

Çin'de doğum oranı düşüşe geçti, 3 çocuk sahibi olmaya izin veren yasa değişikliğinin ardından yeni bir karar alındı. Hükümet, tıbbi nedenlerle olmayan kürtaj işlemlerinin kısıtlanacağını açıkladı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, nüfus artış hızındaki yavaşlama nedeniyle yürürlüğe koyduğu demografi politikalarına yenilerini ekliyor.

Hükümet, tıbbi olmayan nedenlerle gerçekleşen kürtajların kısıtlanması yönünde adım atılacağını duyurdu.

Eyalet konseyi bugün yayınladığı yeni yönergede, kadınların hamilelik öncesi sağlık hizmetlerine genel erişimini iyileştirmeyi amaçlayacağını belirtti. Ancak yeni adımın, Çin'in 'gelecek on yılın sosyal politika sorunu' olarak gördüğü, azalan doğum oranını tersine çevirme girişimi olarak atıldığı belirtiliyor.

Geçen yıllarda cinsiyete dayalı kürtajı önlemeye yönelik kurallar getirilen Çin'de 2018'de hükümet, kürtajın kadınların üreme sağlığı üzerinde negatif etkisi olduğunu ve doğurganlığı azalttığı konusunda uyarı yayımlamıştı.

Çin'de 35 yıl yürürlükte olduktan sonra 2016’da sona eren tek çocuk politikası ve erkek çocuk tercihi nedeniyle, 30-60 milyon arasındaki dişi fetüsün kürtaj ile alındığı veya doğduktan sonra kız çocuklarının öldürüldüğü belirtiliyor.

Ülkede doğurganlık oranı 2016'da 1.6 iken 2020'de 1.3'e düştü. 1971 yılından 2013'e kadar yapılan kürtaj sayısı ise 336 milyondan fazla.

Geçen ağustos ayında, Çin'de ailelerin 3 çocuk sahibi olmasına izin veren yasa değişikliği kabul edildi.

'Korkunç akciğer tablolarıyla karşılaşıyoruz'

 

Çin'den 'makro ekonomik' revizyon çağrısı