Bu haberi okumadan işinizden ayrılmayın!

Kariyer değişikliği bir çalışanın vermesi gereken en zor kararlardan birisi. Ancak bu zorlu kararın ne zaman alınması gerektiği de büyük bir önem taşıyor. CNN Business’ın haberinde işten ayrılmak için doğru zamanın ne olduğu değerlendiriliyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son aylarda ABD’de milyonlarca personel işten ayrıldı. Bazıları yeni roller bulurken, bazıları hiçbir planı olmadan çalışma ortamından uzaklaştı. İş dünyasındaki bu değişim kariyer koçları için de iş değiştirmek için doğru zamanın ne olduğu sorusunu gündeme getirdi.

Harvard Business Review’dan Amy Gallo konuyla ilgili açıklamasında, “Birçoğumuzun kötü günler yaşadığı, bazı zamanlar çalıştığı işi beğenmediği ve yöneticileriyle iş arkadaşları arasında sürtüşme yaşadığı olmuştur. Ancak bu gerçekten de işinizden ayrılmanız gerektiği gibi farklı seviyedeki bir sorunun cevabı mıdır?” sorusunu soruyor.

CNN Business’ın haberinde göre, işle ilgili sorunların ne kadar süredir devam ettiğini ve neyden memnun olunmadığını bilmek bireylerin devam etme kararını belirlemesinde yardımcı olabilir.

Gallo büyük resmin de gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtiyor: “Pandemi sürecinde her şey fazlasıyla stresliydi. Hepimiz yıprandığımızı hissettik. Hayatımızda bolca stres faktörü vardı. Tüm bunlar işyerinize bakış açınızı etkilemiş olabilir mi?”

Tüm bunları gözden geçirdikten sonra bu sorunların düzeltilebilir olup olmadığını değerlendirmek gerekiyor. Eğer sorunların düzeltilmesi mümkün görülmüyorsa kişi yeni bir iş aramaya başlamayı tercih edebilir. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre iş arama kararı vermeden önce şu işaretlerin izlenmesi gerekiyor:

Gelişmek için alan bulamamak

Meslekte ilerlemek için bir alan olmadığını düşünen bir personel işyerinde motive ve üretken kalmakta zorlanır.

Daha fazla gelişebilecek alanı olmadığını düşünmek kişiden kişiye değişen bir durumdur. Örnek vermek gerekirse bu bazı insanlar için terfi ve maaş artışı alamamak bazıları içinse sıkıcı ve yeni yetenekler öğrenme imkanı olamayan görevlerdir.

Patronunuzun yeni bir pozisyon, ek eğitim veya personel gibi uzun vadeli vaatlerinin yerine getirilmemesi de bu konuda etkili olabilir.

Yöneticilerle ilgili büyük sorunlar

Patronla göz göze gelmek istenmediği ancak yaşanan sorunların anlaşmazlık seviyesini aştığı zamanlar olabilir. Güvensizlik ve destek eksikliği çalışanların üretkenliğini ve kariyerlerindeki ilerlemeyi bastırabilir.

Kariyer koçluğu şirketi Ama La Vida’nın Kurucu Ortağı ve Koçluk Şefi Foram Sheth konuyla ilişkili açıklamasında, “Söylediklerinizi sürekli olarak izlemeniz gerektiğini hissettiğinizde sürekli azarlandığınızı veya sınavda olduğunuzu hissettiğinizde, sürekli mikroskop altındaymış gibi hissettiğinizde ve yöneticinizin arkanızda olmadığını hissettiğinizde bir güven ortamı olmaz. Bu üç durum mevcut olduğunda, işin devamı gelmeyecektir” dedi.

Sürekli ertelemek

Hepimiz ara sıra bazı şeyleri erteleriz. Ancak uygun şekilde zamanlama yaparken iş görevlerini tamamlamak için sürekli olarak son dakikaya kadar bekliyorsanız, bu işi bırakma zamanının geldiğinin bir işareti olabilir.

Sheth konuyla ilgili açıklamasında, “Ertelediğinizde, reaktif olma eğiliminde olursunuz ve son dakikaya kadar beklersiniz ve işin kalitesi sadece yapılması gereken bir kontrol listesi haline gelir. ‘Bunu yapıyorum çünkü bunu yapmaktan gurur duyuyorum’ demek yerine işiniz ‘Başımın belaya girmemesi için yeteri kadarını yapmam gerekiyor’ düşüncesine dönüşür” dedi.

İş kültüründe kopma

Şirketinizin kültürü etkileşiminizde, üretkenliğinizde ve mutluluğunuzda rol oynar. Bu alanda yaşayacağınız herhangi bir kopukluk sorun yaratabilir.

Örneğin, iş-yaşam dengesi sizin için önemliyse ve günün her saatinde patronunuzdan sürekli bir e-posta yağmurları geliyorsa, bu tükenmişlik sendromlarına katkıda bulunabilir.

Sheth, ayrıca çalışanların iş yerinde kendilerini desteklenmiş ve güvende hissetmeleri gerektiğini söyledi. Kariyer koçu, şirketlerin salgın sırasında işçilerin ihtiyaçlarına nasıl yanıt verdiğinin, insanların işten ayrılmaya karar vermelerinde rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Diğer potansiyel fırsatları fark etmek

Mevcut konumunuzdan memnun olmadığınızı hissettiğinizde, diğer iş fırsatlarını daha sık fark etmeye başlarsınız.

Sheth başka iş fırsatları çekici gelmeye başladığında çalışanın kendine şu soruyu sorması gerektiğini öneriyor: Eğer işsiz olsaydınız ve mevcut işiniz size şu anda olduğu gibi teklif edilmiş olsaydı bunu kabul eder miydiniz yoksa iş aramaya devam eder miydiniz?

Davranışlarınızın değiştiğini fark etmek

İş yerindeyken ne kadar sıklıkla gözünüzü devirdiğinizi, içinizi çektiğinizi ve mırıldandığınızı not edin. Zira bu sıklıktaki artış işten ayrılmak için zamanın gelip gelmediğini gösterebilir.

Gallo konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer kendinizi aylarca sürekli olarak işinizin sizi farklı yönleriyle tatmin etmediğiniz bir konumda buluyorsanız, işe giderken mutsuz hissediyorsanız, kendinizi bilgisayarın karşısında oturup ‘Bunu yaptığımız inanamıyorum’ diye düşünürken buluyorsanız bu işaretler dışarıda neler olup bittiğine bakmanız gerektiğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Aynı konuda kariyer koçluğu firması Jody Michael Associates‘in Yöneticisi ve Kariyer Koçu Anna Bray de çalışanların işlerine yönelik tutum ve çalışma şevkindeki değişimlerin bir şeyleri yeniden düşünmek için zamanın geldiğine dair gösterge olabileceğini belirtiyor.

Bray bu duruma ilişkin örneklerinde, “Kendinizi işinize eskisi gibi veremiyor olabilirsiniz. Belki hasta olduğunuz için işe gitmiyor veya eskiden olduğu gibi toplantılara katılmıyor olabilirsiniz” açıklamasına yer verdi.

Zoom’a yeni özellik geliyor

 

Yapay zeka kullanımında kişisel veriler nasıl korunur?

 

Goldman Sachs'tan 2,2 milyar dolarlık satın alma