Bu da sigara vergisi krizi

Türkiye’de sigara vergisi % 82 ile AB’den yüksek. Ancak paket başına vergi AB’nin altında…

Türkiye’de sigaranın vergisi (ÖTV ve KDV dahil) yüzde 82 ile Avrupa Birliği’nin en yüksek olduğu ülkelerden birisi olmasına rağmen AB’nin tersine maktu vergi düşük nispi (oransal) vergi yüksek olduğu için paket başına vergi 2.5 Euro ile Avrupa’nın altına iniyor.
Diğer yandan bu durumda reklam yasağı olan sigara markaları indirim yapıp devlet kesesinden rekabet ediyor. JTI MENEAT Bölgesel Vergi Direktörü Philip Gambaccini, 2013’te 44 sigara markasının fiyat indirdiğini ve devletin bu indirimler dolayısıyla vergi kaybının 700 milyon lira olduğunu kaydetti. Türkiye’de paket başına 3.22 lira olarak uygulanan asgari maktu verginin düşük kalması nedeniyle etkinliğini yitirdiğini savunan Gambaccini, Avrupa’da maktu verginin toplam vergiye oranının yüzde 52, Türkiye’de ise yüzde 1.29 olduğunu dile getirdi.
65 KURUŞU DEVLETTEN GİDİYOR
Avrupa’da devletlerin vergi gelirlerini garanti altına almak için sigarada vergi tutarının yüzde 7.5’i ile yüzde 76.5’inin maktu olmasını zorunlu kılan düzenleme olduğu bilgisini veren Gambaccini Türkiye’de yapılan 1 liralık indirimin 65 kuruşunun devletin vergi kaybı olduğunun hesaplandığını dile getirdi. Gambaccini, sigara fiyatlarının 1 TL düşmesi halinde Maliye’nin kaybının 3.2milyar lira olacağını ifade etti. (RAHİM AK – HABERTÜRK)