Borsalarda saadet rüzgarları esiyor

SPYD Başkanı Arif Ünver, borsalardaki yükselişlerin ekonomik göstergelere dayalı yükseliş olmadığını söyledi

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, küresel borsalardaki saadetin, paranın gücüyle yaşanmaya başladığını belirterek, "Bu, ekonomik göstergelere dayalı bir yükseliş değil" dedi.
Ünver, ABD, Almanya, Türkiye ve Arjantin gibi borsaların rekor kırmasına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008'de bozulan küresel ekonominin düzeltilmesi, büyümenin tesis edilmesi ve istihdamın artırılması için para politikalarıyla çözüm sürecine girildiğini belirterek, aradan geçen 4,5 yıllık süre zarfında arzu edilen ekonomik gelişimin sağlanamadığını kaydetti.
"Borsalarda saadet paranın gücüyle yaşanmaya başladı. Bu ekonomik göstergelere dayalı bir yükseliş değil" diyen Ünver, gelecek süreçte ekonomik toparlanmanın somutlaşmaması halinde varlık fiyatlarındaki artış sebebiyle bir balon oluşacağını söyledi.
Ünver, şu anda borsalarda görülen kazançları "emanet kazanç" olarak gördüğünü anlatarak, "Avrupa'da para birliği vardır, ancak siyasi birliktelik olmadığı için sorunların üstesinden istenildiği şekilde gelinemiyor. Dünyadaki borsalar, reel ekonominin göstergesi olmaktan çok uzaklar. Borsaların kırdığı rekorlar, reel ekonomideki iyileşmelerin değil de para bolluğunun göstergesidir" diye konuştu.
"Yıl sonuna gelinmeden borsada 100 bin görülebilir"
Türkiye'nin diğer ülkelerden ayrıştığına ve global trendden etkilenmemesinin mümkün olmadığına işaret eden Ünver, şunları söyledi:
"Fiyat kazanç oranlarına bakıldığında Türkiye diğer ülkelere göre çok pahalı bir ülke değil ama ucuz da değil. Avrupa ya da Amerika'daki hisse senedi piyasalarında bir balon olduğu iddia edilebilir ama Türkiye ile ilgili kimse böyle bir şey söyleyemez. Çözüm süreci de somutlaşıp, yatırım ortamı rahatlarsa, Türkiye daha da yukarılara gidilebilir. Yükselen trend kanallarına baktığınızda 96-98 bin aralığının artık hayal olmadığını görüyoruz. Psikolojik etkilerle 100 bin görülebilir. Bunun da yıl sonu gelmeden olacağını düşünüyorum."
Ünver, Amerika'nın hisse senedi piyasalarının ve dolayısıyla diğer ülkelerin geleceğini Amerika'nın gevşek para politikasından ne zaman çıkacağının belirleyeceğini belirterek, ABD'deki şirketlerde bulunduğu söylenilen 3 trilyon dolarlık nakdin ülke dışına çıkacağına inanmadığını kaydetti.
Global olarak bakıldığında dünyada en güvenilir limanın Amerika olduğunu ifade eden Ünver, "Türkiye'nin alınıp satılabilir stoku daha büyük olsaydı, Türkiye dünyada yaşanan olumlu gelişmelerden büyük şekilde nasibini alabilirdi" dedi. AA