Bankaların Türk Telekom’da işi çok zor

Altyapı eksikliği nedeniyle deprem sonrası saatlerce hizmet veremeyen Türk Telekom’da bankaların hisse satışının zorlaştığı söyleniyor.

FİNANASGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

İstanbul’da gerçekleşen 5.8 büyüklüğündeki deprem Telekom altyapısındaki eksikleri de ortaya çıkardı. İnsanlar saatlerce iletişim kuramadı. GSM operatörleri ve Türk Telekom altyapısının yetersizliği adeta depremin şiddetini artırdı. Dün 14.00’da gerçekleşen depremden sonra altyapısında büyük sorun yaşayan Türk Telekom bu sabah normale döndüklerini açıkladı. Vatandaş hizmetin aksamasına büyük tepki gösterirken sabah saatlerinde Türk Telekom’dan yapılan açıklamada sorunun çözüldüğü bilgisi verildi.

ŞİRKETİN İÇİNİ BOŞALTIP BANKALARA BORÇ TAKTI

Özelleştirilen Türk Telekom’un işletme hakkını alan Ojer Telekom, yıllarca temettüleri alıp şirketin bazı varlıklarını hiç ettikten sonra bankalara 5.5 milyar dolar borç takarak kayıplara karıştı.

BORÇ KARŞIĞI ALINAN HİSSELER SATILMAK İSTENİYOR

Borçların tahsil edemeyen bankalar ise mecburen şirketin hisselerini almak zorunda kaldı. Daha sonra da OTAŞ'taki yüzde 55'lik hissesini borcu karşılığında devralan bankalar paylarını satmaya karar verdi. Akbank, İş Bankası ve Garanti BBVA, Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) ve LYY sahipliğindeki yüzde 55'lik Türk Telekom paylarının satışı amacıyla Morgan Stanley'i yetkilendirdiğini açıkladı. Satış sürecinde Ak Yatırım, Garanti Yatırım ve İş Yatırım yerel danışman olarak görev alacak.

BANKALARIN İŞİ ZOR

Yaşanan deprem sonrası Türk Telekom’un uzun süre hizmet verememesi şirketin altyapı yatırımlarının eksikliğine bağlandı. Şirket karlı gibi gösterilerek kasasındaki paralar temettü olarak cebe indirilirken altyapıya yeterli oranda yatırım yapılmadığı ortaya çıktı. Bu da bankaların hisse satışını zorlaştıracak bir gelişme olarak gösteriliyor.