Bankalar kredi musluklarını açacak

Yeni yılda Rusya'da bankaların vatandaşa daha fazla kredi sağlaması bekleniyor

Rusya yeni yıla yeni umutlar ve beklentilerle girdi. 18 Mart 2018'de yapılacak olan devlet başkanlığı nedeniyle Kremlin'in "olumsuz bir gidişata izin vermeyeceği" ve sosyal harcamaların artacağı beklentisi de, 2018'in 2017'den daha iyi geçeceği beklentilerini körüklüyor.

Yeni yıla dolar 57 rublenin altını, petrol 68 doların üstünü görerek, borsada son üç yılın rekor düzeylerine erişilerek girilen Rusya'da, enflasyon ile beraber faizlerin de düşmesi "artı hanesi"ne yazıldı. Şimdi düşük faizlerler hem işletmelerin hem de tüketicinin kredi talepleride patlama yaşanması bekleniyor. Rekor düşük düzeylere yol alan ipotek faizleri ile de konut sektöründe canlanma beklentisi yüksek.

“Rusya’da bankalar 2018 yılında vatandaşlara daha fazla kredi sağlayacak.”

Önde gelen kredi kuruluşlarının tahmini bu yönde. Komsomolskaya Pravda gazetesinin haberine göre, Rusya’da bu sene özellikle otomobil ve tüketici kredilerinde ciddi artış yaşanması bekleniyor.
Halkın reel gelirleri artmasa da, geriye de gitmemesi bu beklentinin başlıca gerekçesi olarak gösteriliyor.

Rusya Merkez Bankası’nın bugün yüzde 7,75 olan gösterge faizini sene içinde en azından yüzde 7’ye indireceği tahmin ediliyor.

Bank of America Merrill Lynch Başekonomisti Vladimir Osakovski, “Rusya Merkez Bankası bu sene büyük ihtimalle enflasyonu düşük seviyede tutmayı başaracak. En azından yaza kadar enflasyon yüzde 3 seviyesinde bekleniyor. Bu sene için en büyük risk, Batı’nın yaptırımlarının genişletilmesi olabilir” değerlendirmesinde bulundu.