Bankacılıkta en sıkı regülasyonlar Türkiye'de!

Garanti Bankası Genel Müdür Vekili ve Genel Müdür yardımcısı Onur Genç, iç talep olmadan küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyüyemeyeceğini söyledi

Cari açığın yumuşadığı bir dönemde iç talebi biraz canlandırmanın ekonominin büyümesine ve KOBİ’lere yararlı olacağını söyleyen Genç, “İç talebi biraz fazla kıstık. İhracat üzerinden büyüme istiyoruz. Ancak büyümesi ve üretmesi istenen KOBİ’ler iç talep olmadan bunları gerçekleştiremez. İç talebe biraz vitamin vermek doğru olur. İç talebi fazla törpüledik. KOBİ önce iç talebe üretir. Sonra komşu ülkelere ve daha sonra ihracata yönelebilir” dedi.

Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre ihtiyaç ve tüketici kredilerinin eski büyüme oranlarından çok uzak olduğunu belirten Onur Genç, ilk beş aydaki büyüme oranlarının yüzde sıfır ve bir olduğunu söyledi. İç talebin önümüzdeki aylarda göreceli olarak daha da yavaşlayacağını söyleyen Genç, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin en büyük avantajı demografik özelliği. Nüfusunun yüzde 50’si 30’lu yaşlarda. Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı var. Ülkenin gücü demografik özelliğinden geliyor. Bu özellik başka bir ülkede yok. Ama bakıyoruz kredi kartı ve tüketici kredileri alanında dünyadaki en sıkı regülasyonlar bizim ülkemizde var. Türkiye kadar bu alanları sıkı düzenleyen yok. Kredi kartı ekstresinin minimum yüzde 30’unu öde diyoruz. 60 ay olan taksit sayısını aniden 36 aya düşürdük. Bu alanları çok daralttık.”

‘KOBİ taleple büyür’

‘İç talebin vitamine ihtiyacı var’ diyen Garanti Bankası Genel Müdür Vekili Onur Genç, “İç talebi tetiklemek lazım. Türkiye’nin KOBİ’leri büyüsün deniyor. KOBİ önce iç pazara çalışır. Talep olmazsa nasıl üretecek. Önce iç pazara ve çevre ülkelere çalışacak. Daha sonra ihracata yönelebilir. KOBİ’ler iç pazardan beslenir. İç talep olmadan KOBİ büyüyemez, var olamaz. İhracat da olumsuz etkilenir. Cari açık yumuşamışken iç talebi canlandırmak lazım” şeklinde konuştu.

Tüketici kredileri ve kredi kartı alanlarının düzenlemelerle çok fazla daraltıldığını ifade eden Genç, tasarruf oranlarının düşük ve mevduat maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bu ürünlerde faiz düşüşü olmayacağını söyledi.

Şeffaf bankacılık

Garanti Bankası’nın müşterileriyle açık bir ilişki benimsediğini belirten Genç, “Eskiden yapılmayan pek çok şeyi yapıyoruz. Örneğin kart ücreti yansıtacağımızı, 45 gün önceden bildiriyoruz. Hesap işletim ücreti alacağımızı önceden belirtiyoruz” dedi. Genç, günde 2 bin 500 kişiyi arayarak müşteri memnuniyetini ölçtüklerini söyledi.

Rekabet vadelide

Bireysel bankacılık alanında bankaların en fazla vadeli mevduat ve bireysel emeklilikte rekabet ettiğini belirten Onur Genç, “Mevduat kıt bir kaynak haline geldi. Mevduatın maliyeti düşmedikçe piyasa faizlerinin düşmesi kolay olmayacak” dedi.

Türkiye’de bankacılık sistemi dışında olan kesimin 15 - 20 milyon kişi olduğunu söyleyen Genç, ön ödemeli kartların ücretsiz olmaması nedeniyle bu kesimin sisteme kazandırılmasının güç olacağını söyledi.