Bankacılık hisselerini yükselten haber

JPMorgan'ın Türkiye'de izlediği altı banka için hedef fiyatını yükseltmesi, Türk bankacılık hisselerinde adeta doping etkisi yarattı

Global piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye yöneleceğinin fiyatlandığı ortamda, yatırım bankası JPMorgan'ın Türkiye'de izlediği altı banka için hedef fiyatını yükseltmesi ve 2015 sonuna kadar banka hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngördüğünü açıklaması, bankacılık hisselerinde kazanımları kuvvetlendirdi. JPMorgan, yayımladığı raporda izlediği altı büyük bankanın hedef fiyatını yükseltirken, Halkbank , Vakıfbank  ve Yapı Kredi'yi  tercih edilen hisseler arasında yer verdi, İş Bankası  için tavsiyesini ise yükseltti. Bankacılık endeksi saat 1510 itibariyle yüzde 1.83 artıda seyrederken, Vakıfbank yüzde 2.65, Yapı Kredi yüzde 2.55, İş Bankası yüzde 2.46, Halkbank yüzde 1.91, Akbank yüzde 1.61, Garanti Bankası yüzde 1.54 artıda. BIST 100 endeksi yüzde 1.3 artıda.

İş Yatırım Analisti Kutluğ Doğanay, "Piyasada daha çok JP Morgan'ın raporu sonrası yaşanan girişler etkili olmuş gibi görünüyor. Kurdaki baskı da azaldı. Global hava da olumluyken, yüksek betası olan bir piyasayı bu gibi gelişmeler olumlu etkiliyor" dedi.
Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerinin piyasa için itici güç unsuru olduğunu söyleyen Yapı Kredi Portföy Özel Portföy Yönetimi Grup Müdürü Okan Uzunoğlu da, "Faizlerin geri gelmesiyle değerlemeler hesaplanırken, kurumlar kullanılan risksiz faiz oranlarını revize etmeye başladılar, yeni gelen raporlarda bunun da etkisini görüyoruz" dedi. Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan yılın ilk Finansal İstikrar Raporu'nda, "Kredi/mevduat rasyosundaki eğilimler Bankamızca yakından takip edilmektedir. TCMB gerekli gördüğü takdirde TL zorunlu karşılıklara ödenecek faizi bu rasyonun daha güvenli seviyelere çekilmesi için özendirici bir araç olarak ele alabilecektir" ifadesini kullandı.