Avrupa hisseleri günü ekside kapadı

Avrupa hisseleri enerji hisselerindeki kayıplar ve Yunanistan'da erken seçime gidilecek olmasını ile üç haftanın en yükseğinden geriledi

Avrupa hisseleri enerji şirketlerindeki düşüş ile üç haftanın en yükseğinden gerileyerek, 2008 yılından bu yana ilk defa bir Aralık ayını kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 gerileyerek günü 341.02 puandan tamamladı. Enerji ve petrol şirketlerinin bulunduğu bir endeks yüzde 1.9 ile 19 sanayi grubu arasındaki en sert düşüşü kaydetti. 

Samaras bugün Atina'da Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile bir araya gelerek 25 Ocak'ta seçim yapılması talebinde bulunacak. Muhalefetteki Syriza partisi Yunanistan'ın kurtarma paketi ile bağlantılı olan tasarrufları sonlandırma düşüncesinde ve şu anda anketlerde önde görünüyor. 

Londra'da bulunan Pictet Asset Management Ltd. şef stratejisti Luca Paolini, "Hisseler açısından harika bir yıl olduğu söylenemez, ve şu anda kar alabilen alıyor. Yunanistan ve Euro Bölgesi'ne yönelik endişeler, petrol fiyatları ve Fed'in faiz artırımı çok kritik değil, fakat etkili oluyor. Boğa piyasasının geride kaldığına yönelik bir hissiyat var. Gelecek yıl daha da zor geçecek" dedi. 

Stoxx 600 yıllık kazancı yüzde 3.9'a düşürdü. Endeks son iki haftada, enerji hisselerinin sert düşüşlerden toparlanması, Fed'in faiz artırımı için sabırlı olunacağını açıklaması ve ABD ekonomisinin beklentinin üzerinde büyüme kaydetmesi ile ralli yapmıştı. Yunanistan'ın ASE Endeksi ise Aralık'ta yüzde 15 aşağıda seyrediyor.