Asgari ücret masasında 'fedakârlık' talebi

Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, işçi ve işverenlerden asgari ücret konusunda 'fedakarlık' istedi

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren ve 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çalışmalarına fedakarlık ve konjonktür vurgusuyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, işçi ve işverenlerden fedakarlık istedi. Asgari ücret net bin 404 TL olarak uygulanıyor.

EKONOMİYİ ETKİLİYOR

Emekçilerin hak kaybına uğramamasını ve işverenlerin rekabet edebilirliklerini teminat altına almak istediklerini belirten Sarıeroğlu, asgari ücret konusunda asla popülist bir tavır ve tutum içinde olmadıklarını da ifade etti. Sarıeroğlu, “Bu yılki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum. Bu minvalde komisyonumuzun asgari ücreti tek başına değil, etkilediği diğer konuları da beraber değerlendirip karar alması çalışma barışımıza büyük katkı sağlayacaktır. Asgari ücretteki değişim birçok sosyal enstrümanı da etkiliyor. Dolaylı olarak genel ücret seviyesini, istihdamı ve tüketim dengesini, yatırımları ve rekabeti olmak üzere genel olarak ülke ekonomisini etkiliyor. Bu anlamda asgari ücretin tüm kesimlerimizin kazanacağı, ülkemizin koşullarına uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum” dedi.

İşçileri temsilen konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise 2018 yılı itibariyle net asgari ücretin reel olarak yüzde 2.5 oranında gerilediğini ifade etti. Asgari ücret belirlenirken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerinin dikkate alınmasını isteyen Irgat, “Asgari ücret belirlenirken, refahtan pay da verilmelidir. Ücretlerde adaleti sağlamak açısından da, asgari ücrette en düşük devlet memuru maaşı dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

İŞSİZLER DE DÜŞÜNÜLSÜN

İşveren heyetine başkanlık eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise asgari ücret belirlenirken işçiler kadar işsizlerin de düşünülmesini istedi. Asgari ücret için verilen 100 TL’lik desteğin 2018’de devam etmesini istediklerini vurgulayan Koç, enflasyon, verimlilik, işsizlik ve küresel unsurlar gibi etkenlerin asgari ücret belirlenirken dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Yüzde 2 oranındaki işsizlik sigortası işveren payının gelecek yıl alınmaması talebini dile getiren Koç, asgari ücretin 6 aylık dilimler halinde belirlenmesini istediklerini de ifade etti.