Araştırma: Mikroplastikler hastalık taşıyor

ABD'de yapılan bir çalışma, plastik parçacıklara yapışan mikropların okyanus suyuna karıştıklarını ispatladı. Bu mikroplar ise okyanuslardan su ve yiyeceklere bulaşarak hastalıkları taşıyor.

ABD'deki bilim insanları, plastik kirliliğine ilişkin yeni bir araştırm yaptı. California Üniversitesi'ndeki çalışma, küçük plastik parçacıkların okyanus suyu aracılığıyla insanlara nasıl hastalık bulaştırabileceğini ortaya koydu.

Mikropları inceleyen bilim insanları, gözle görünmeyen bu canlıların plastikler aracılığıyla yapabildikleri uzun yolculuğu inceledi. Çalışmaya göre mikroplastiklere yapışan mikroplar, okyanusa karışıyor, buradan içme suyu ile yiyeceklere ulaşabiliyor ve karada ilk görüldüğü noktadan binlerce kilometre uzakta ortaya çıkabiliyor.

Çocuklar için ölümcül

Bu mikropların neden olduğu hastalıkların bazıları çocuklar için ölümcül. Bilim insanları, okyanusa plastik atık karışmasının önlenmesinin hastalıkların yayılımına karşı bir çözüm olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, filtreli arıtma yöntemlerinin iyileştirilmesinin faydasına işaret ediliyor.

Plastikler caretta carettaları öldürüyor

Midyelerde mikroplastikler bulundu

Yeni tehlike: Havadaki mikroplastikler akciğerde saptandı!

Avrupa'nın plastik çöpleri Türkiye'yi zehirliyor

Bir ilk: İnsan kanında mikroplastik bulundu!

Mikroplastik tehlikesinin su altı yaşamına verdiği zarar ilk kez ortaya konuldu