Amerikalı zenginler rahatsız oldu

Milyarder bir yatırımcı, aşırı zenginlere "haksız" saldırılarda bulunulmasından ve Amerika'nın en zengin kişilerine "sempati duyulmamasından" yakındı.

2,5 milyar dolar (yaklaşık 25 milyar TL) servete sahip olduğu tahmin edilen Leon Cooperman, Joe Biden'ın harcama paketinde yasa koyucuların milyarderleri vergilendirmeye yönelik ilk önerilerinin "saçmalık" olduğunu söylüyor.

Cooperman, Senatör Elizabeth Warren gibi isimler tarafından önerilen ve şu anda 1,75 trilyon dolarlık (yaklaşık 17 trilyon TL) tekliften çıkarılmış olan türden bir servet vergisini birçok defa eleştirmişti.

Kıdemli risk fonu yöneticisi, Insider'a "Kademeli bir gelir vergisi yapısına ve zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğine ve ödediğine inanıyorum" dedi.

"Ne var ki bizim yeni vergilendirme biçimlerine ihtiyacımız yok. Yasalardaki açıklardan kurtulun. Gerçekten inanılmaz. Milyarderlere haksız saldırılarda bulunuyorlar."

Demokratlar milyarderler vergisini Beyaz Saray'ın ilk harcama planında önermişti fakat teklif 3,5 trilyon dolardan (yaklaşık 34 trilyon TL) 1,75 trilyon dolara düştüğü için geri çekilmişti.

Cooperman "Milyarderlere sempati duyulmuyor" diye ekledi.

"Ama bana mantıklı gelmiyor. Gelir vergisini artırın, asgari bir vergi olsun, sorun değil. Servet vergilerine ihtiyacımız yok."

Hazine Bakanı Janet Yellen, CNBC'ye yaptığı açıklamada harcama paketinin kısmen zengin Amerikalıların daha fazla vergi ödemesini sağlayarak "tamamen karşılanacağını" söylemişti.

Fakat milyarderler vergisinin müzakereler sırasında düştüğünü itiraf etmişti.

Yellen "Ne var ki, sahip olduğumuz para kaynakları uygun ve adil. Piyasaya göre değer biçilen bir milyarderler vergisi olmasa da yüksek gelir elde eden kişilerin... gelir vergisi oranları üzerinden ek vergi ödemeleri konusunda anlaşmaya varıldığını düşünüyorum" demişti.

"Bu gerçekten yüksek gelirli bireyleri etkiliyor."

Devasa harcama tasarısı kabul edildiği takdirde büyük şirketlerin kurumsal kazançlarına yüzde 15 asgari vergi getirecek, Yellen tarafından müzakere edilen yüzde 15 asgari genel vergiyi uygulamaya sokacak ve 10 milyon doların (yaklaşık 96 milyon TL) üzerindeki bireysel gelirlere yüzde 5 oranında ek vergi getirecek.

Bu vergi oranı 25 milyon doların (yaklaşık 240 milyon TL) üzerindeki gelirde yüzde 3 daha artacak.

Musk'tan milyarder vergisine tepki

 

ABD'de milyarderler vergisi teklifi Senato'ya sunuldu