Ağır geçirme riski düşük ama aşısıza bulaşıyor

Korona virüsü salgınının en çok mutasyona uğramış varyantı olan Omikron varyantı ile ilgili araştırmalarda dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı.

30’dan fazla mutasyona uğradığı bilinen ve bu sebeple büyük bir risk olarak görülen korona virüsünün Omikron varyantıyla ilgili yeni araştırmaların sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

İskoçya’da yapılan araştırmada Omikron varyantı yüzünden hastaneye yatacak kadar hastalanma riskinin üçte iki daha az olduğu fakat buna karşılık daha önce Kovid-19 bulaşan ve iyileşenlere bulaşma oranının ise Delta varyantına göre 10 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Uzmanlar, hastalığın daha kolay bulaşılabilir olmasının ise tehdidin boyutunu artırdığına dikkat çekti.

Verileri inceleyen İskoç bilim insanları, Güney Afrika’da Omikron varyantının hastalığı ağır geçirme riskinin yüzde 70 daha az olduğunu açıklarken, hastaneye kaldırılma oranlarının ise yüzde 80 daha düşük olduğunu belirledi. Edinburgh Üniversitesi, Strathclyde Üniversitesi ve İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu’nun ortak araştırmasını inceleyen bilim insanı Jim McMenamin, “Bu sonuçlar hemen heyecanlandırmasın. Halen az da olsa Kovid-19’u ağır geçiren insanlar var” dedi.

Genç ve aşı olmayanlara bulaşıyor

Öte yandan Omikron varyantının hızla yayıldığı ve kapanma ve yasakların başladığı Danimarka’da da benzer bir araştırma yapıldı… 22 Kasım ile 15 Aralık arasında Kovid-19 testi pozitif çıkan insanların verilerini inceleyen uzmanlar, Omikron varyantı tespit edilen hastaların diğer varyantlara göre hastaneye yatma oranlarının üç kat daha az olduğunu duyurdu.

Fakat bilim insanları, hastaların verilerini inceleyince Omikron varyantının genç hastalarda daha çok yaşandığına dikkat çekti.

Danimarka’nın kamu sağlığı kurumu Statens Serum Institut Direktörü Henrik Ullum, “Genelde genç ve aşı olmayanlara Omikron bulaşıyor. Bu açıdan bakıldığında Omikron’un hafif geçtiğine dair bir kanıt göremiyoruz” dedi.

Omikron'da hastaneye yatma riski daha düşük

 

ABD'de Noel tatili öncesi Omikron endişesi