ABD ve İngiltere dahil birçok ülke UNRWA'ya yardımı kesti

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği baskına katıldıkları iddia edilen, Filistinli mültecilere yardım için çalışan 12 BM personeline soruşturma başlatıldı. Bir çok ülke Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na yardımları durdurdu.

Hamas üyelerini sorgulayan İsrail istihbaratı, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda (UNRWA) çalışan 12 kişinin İsrail'e yapılan baskına katıldığını öğrendi. Bu bilgi kurumla paylaşıldı.

Olayın ardından Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, saldırılara karıştığından şüphelenilen çalışanlar hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bu personellerin kurumla bağlantısının koparıldığı belirtildi.

Ajansın en büyük bağışçısı olan ABD, iddialardan son derece rahatsız olduğunu açıkladı, kuruma sağlanan ek finansmanı geçici olarak durdurdu.

ABD'nin kararını birçok ülke takip etti. İngiltere, İtalya, Kanada, Avustralya ve Finlandiya ajansa sağladıkları finansmanı askıya aldıklarını duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, BM ajansı çalışanlarının çoğunun terör faaliyetlerine yardım eden Hamas bağlantılı kişiler olduğunu savundu ve savaş sonrasında ajansın Gazze'de faaliyet göstermesini durdurmaya çalışacaklarını belirtti.

"Başka bir gün olsa bu büyük bir manşet olurdu"

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, kuruma, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail hakkında verdiği karara odaklanmışken bu haberi duyurduğu için tepki gösterdi.

Levy, "Başka bir gün olsa bu büyük bir manşet olurdu. İsrail, BM çalışanlarının Hamas'la suç ortaklığı yaptığına dair kanıt sundu." dedi.

Filistin tarafıysa iddialara tepkili. Hamas, Birleşmiş Milletler'i tehditlere boyun eğmemeye çağırdı. İsrail'in Gazze'ye yardım sağlayan BM kuruluşlarına karşı kışkırtma kampanyası yürüttüğü belirtildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü ise ajansa yönelik yardımların kesilmesinin büyük siyasi ve insani riskler taşıdığını bildirdi.

BMGK'da İsrail için şok teklif: Soykırımcı olarak tanınsın

 

BM'den 7.9 milyar dolarlık çağrı