210 milyar euroya dayandı! Dünya Bankası endişeli

Rusya'da reel gelirdeki beşinci yılına giren düşüşe rağmen tüketici kredilerinde son dönemde yaşanan patlamadan Dünya Bankası'nın da endişe duyduğu bildirildi

Kredi piyasasındaki son durumu analiz eden Fransız Le Figaro gazetesi, Aralık 2018 itibarı ile Rusya'da kullanılan bireysel kredi miktarının 210 milyar euroya tekabül ettiğini yazdı.

Yazıda, Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'nın "Tüketici kredilerinde artaış olması ekonominin canlanması açısındanolumlu bir sinyal. Ama diğer yandan krediler, vatandaşların gelirleri ile orantılı olmalı" uyarısı hatırlatıldı.

Sıradan federal memurların bile "milyon rublelik" krediler aldığını ve rekor tempoda artışın sürdüğünü yazan Le Figaro, 2013 yılına kıyasla kullanılan tüketici kredilerinin iki katı rakama ulaştığını vurguladı.

Yazıda ayrıca fahiş faiz oranlarıyla "mikrokredi" veren organizasyonların artışına dikkat çekilirken, "Moskova'da metro çıkışında günlük (aylık değil) yüzde 2 faizle anında kredi veren şirketler var. Avrupa'da bu tür ilanlara kimse bakmaz bile. Ama Rusya'da bu krediler bile kimileri için cazip" denildi.(Turkrus)