2022 emlak sahiplerinin altın yılı olacak

Emlak sahiplerinin ‘altın yılı’ 2022’de de devam edecek. Kiralar rekor seviyelerde yükselirken yatırımcılar da alımlara hız veriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl kiraların artışa geçmesinin ardından emlak sahipleri, 2022’de rekor seviyelerde kar elde etmeyi bekliyor. Kiralık bina sahipleri pandemi döneminde yükselen talepten fayda gördü. Karantina uygulamalarının ilk dönemlerinde ertelenen taşınmalar, karantinaların sona ermesiyle birlikte rekor seviyelere ulaştı. Aynı zamanda emlak fiyatlarının tarihin en yüksek seviyelerine ulaşması da, kiralık dairelere yönelik ilgiyi artırdı.

Bu gelişmeler binalardaki doluluk oranlarını artırırken, ev sahipleri de kiraları yükseltti. Wall Street Journal’ın haberine göre geçtiğimiz 12 ayda kiralar yaklaşık %12 arttı. CoStar Group verilerine göre emlak sahipleri, apartman dairelerine yatırım yapmaya devam ediyor. Analistler aylardır devam eden kira artışları nedeniyle emlak sahiplerinin bilançolarında 2022 yılında büyüme bekliyor.

Ticari emlak verileri şirketi Green Street, gelecek yıl borsalarda işlem gören emlak şirketlerinin karlarının rekor seviyelere çıkacağını söyledi. NAREIT Equity Apartments Index, bu yıl %60 yükseliş gösterdi ve S&P 500 endeksindeki yükselişin yaklaşık iki katına ulaştı. Camden Property Trust ve Mid-America Apartment Communities hisseleri %80 yükseldi. Buna rağmen bazı analistler kiralardaki bu hızlı artışın sürdürülebilir olup olmadığını sorguluyor.

Kiracılar daha yüksek ücretlerle karşı karşıya kalırken, giderek daha fazla kişi aileleriyle yaşamayı ya da ev arkadaşı bulmayı tercih edebilir. Ancak birçok emlak sahibi, henüz bu yönde bir işaret görmüyor. Mid-America Direktörü Thomas Grimes, “insanlar hareket etmiyor” dedi. Orta gelirli binalara odaklanan şirket, kira sözleşmelerini yenileyen kiracıları için %13 zam yaptığını duyurdu.

2021 yılında kiraların en fazla yükseliş gösterdiği şehirler arasında Austin, Teksas ve Miami de yer alıyor. Aynı zamanda talebin yükseldiği şehirler de Memphis ve Jacksonville oldu. Bu şehirlerde emlak erişimi giderek kısıtlı hale geliyor. Evden çıkarılan kişi sayısı artarken, kiraların artmaya devam etmesi birçok kişiyi zor duruma düşürecek. realtor.com Başekonomisti Danielle Hale, “bu şehirlerin birçoğunda asgari ücretteki yükseliş, kiralardaki yükselişe yetişemiyor” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre emlak analistleri yeni apartman arzının kiralardaki yükselişi durdurabileceğini söylese de, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar inşaat projelerinin de ertelenmesine neden oldu.

Ocak-Kasım döneminde 4.5 milyondan fazla Rus turist geldi

 

Credit Suisse SoftBank’a savaş açıyor

 

İçki ve sigaraya bandrol zammı geliyor