Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Bankacılık üst yönetiminde dijitalin konumu

07 Mart 2016, 14:25 ---

Finansal hizmetler sektörünün diğer alanlarında olduğu gibi bankacılık alanında da dijital giderek kritik bir başarı faktörü haline geliyor. Dijitalleşme sadece teknoloji ve süreç alanındaki yenilikler şeklinde kalmayıp finansal teknolojiler adını verdiğimiz yeni bir sektör yapılanması ile bankacılık alanında oyunun kurallarını değiştiren bir nitelik kazanıyor. Günümüzde bu alanda Amerika’dan İngiltere’ye, İsrail’den Hong Kong’a kadar geniş bir alanda finansal teknoloji merkezleri kurulmaya başlandı. EY’nin bu alanda yaptığı araştırmalara baktığımızda finansal teknolojinin temel araçlarından biri olan akıllı telefon kullanımının 2015’te %44 olan seviyesinden 2020’de %65’lere çıkması bekleniyor. Finansal teknolojilere yapılan yatırım ise 2013’de 2,1 milyar dolar seviyesinden 2014’de yaklaşık 6 milyar dolar seviyesine çıkmış durumda ve bu yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor.

Bankacılık sektörüne baktığımızda bu trendi yönlendirmek için yapılanlardan biri üst yönetim seviyesinde konuyu adresleyecek bir rolün oluşturulması şeklinde ortaya çıkıyor. Chief Digital Officer (CDO) olarak adlandırılan bu rol kimi organizasyonlarda genel müdür yardımcısı seviyesinde olabilirken, diğer organizasyonlarda direktör seviyesinde teknoloji ya da pazarlama ekiplerine raporlama yapan birimler şeklinde de konumlandırılabiliyor. Piyasada gördüğümüz diğer örneklerde ise pazarlama ya da teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısının üstlendiği ek sorumluluk olarak ortaya çıkıyor. Kurumun dijitalleşme konusundaki yaklaşım, strateji ve kaynak yönetiminden sorumlu olan bu rol bankaların dijitali yan aktivite olarak değil; dikkate alınması gereken bir alan olarak gördüğünü ortaya koyan bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Başlangıçta ağırlıklı olarak trendleri izleme ve değerlendirmeye odaklanan bu yeni rol, giderek bu alanda izlenecek yaklaşım ve aktivitelerin hayata geçirilmesi alanında sorumluluk almaya başlıyor. Peki, önümüzdeki döneme baktığımızda CDO’ların alması gereken aksiyonlar açısından hangi konular öne çıkıyor?

* Öncelikli konuların başında kurumun dijital stratejisini oluşturmak geliyor. Yukarıda bahsettiğimiz finansal teknolojiler, bankacılık dışından gelen oyuncuların farklı iş modelleri ile sektöre girmesini sağlıyor. Bu noktada CDO’nun dijitalde izlenecek stratejiyi ve faaliyet modelini belirlemesi, bu alanda yer alan mevcut ve potansiyel uygulamaları sağlaması ve paydaşları işin içine katması önem taşıyor.

* Müşteri deneyimi bir diğer önemli alan olarak öne çıkıyor. Dijitalin sağladığı yeni yaklaşımlar, mobil uygulamaların farklı kullanımları ve dijital iletişim noktalarının artması müşteri deneyimini buna uygun yönetmeyi de gerekli kılıyor. Bu konuda bankanın mevcut müşteri portföyü çerçevesinde müşteri kullanım şekillerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda iyileştirme yapılması önem taşıyor.

* Finansal teknoloji (FinTech) sektörü ve oyuncuları ile bağlantıları yönetmek bir diğer önemli konuyu oluşturuyor. Blockchain gibi mevcut iş yapış şekillerini derinden

etkileyebilecek teknolojilerin yakından takip edilmesi, bu alanda yeni kurulan şirketler ile işbirliği geliştirilmesi ve satın alma fırsatlarının değerlendirilmesi CDO’nun aksiyon almasını gerektiren noktalar olarak öne çıkıyor. Bu konulara eğilmenin yanı sıra yeni gelecek teknolojilerin mevcut sistemler ile nasıl çalışacağı ve ne tür faydaların sağlanabileceği konusu da CDO tarafından değerlendirilmesi gereken diğer konular arasında yer alıyor.

* Veri yönetimi yukarıda yer alan konuların tamamlayıcısı niteliğinde bir faktör olarak listemizdeki yerini alıyor. Günümüzde “büyük veri” olarak adlandırılan ve hacim-hız-çeşitlilik açısından büyük yapıdaki veri gruplarının işlenmesine dönük teknoloji altyapısı ve analitik çözümleri takip etmek, bunlara ilişkin strateji geliştirmek ve yatırım kararları almak CDO’nun öncelikleri arasında yer alıyor. Yukarıda saydığımız konulara ilaveten banka içerisindeki diğer uygulama ve fırsatları da etkileyen bu boyutun kurum genelinde bir odaklanma ile yönetilmesi de önem taşıyor.

* Operasyonel etkinlik burada sayabileceğimiz bir diğer önemli boyut olarak görünüyor. Dijitali sadece müşteriye dönük bir çözüm değil; aynı zamanda kurumun operasyonlarını iyileştirecek ve hızlandıracak bir çözüm olarak konumlandırmak önem taşıyor. Yeni uygulamalar, ürünler ve düzenlemelerle daha da karmaşık hale gelen bankacılık alanında operasyonları hızlandıracak çözümlerin tespit edilip geliştirilmesi her zaman önem taşıyor.

* Risk yönetimi belirtebileceğimiz bir diğer alan. Dijitalleşme ile birlikte siber tehditlere karşı hazırlıklı olmak kritik noktalardan birini oluşturuyor. CDO’nun bu alanda yeni uygulamaların güvenliği konusunda hem bankanın BT güvenliği hem de düzenleyici kurumlar ile etkin bir şekilde çalışması kritik önem taşıyor.

Dijitalleşme artık bankaların gündemindeki öncelikli konulardan biri olarak yerini almış durumda. CDO’nun rol tanımı ve bu çerçevede inisiyatifleri nasıl belirleyip hayata geçireceği kurumun rekabet avantajında önemli bir rol oynayacak.

FATİH ÖĞÜN - EY TÜRKİYE KIDEMLİ MÜDÜR

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster