Ana SayfaPara Piyasa13 sektörde haftalık haberler ---

13 sektörde haftalık haberler

1 / 13
13 sektörde haftalık haberler
19 Ekim 2014 - 10:31 www.finansgundem.com

13 Ekim 2014

Enerji Sektörü: Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED raporu süreci ve santral inşaatının takvimiyle ilgili soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ÇED sürecinin önümüzdeki ay tamamlanmasının beklendiğini bildirdi. İnceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi 56 kurumun düzeltme çalışmalarının da kısmen uzun sürdüğünü anlatan Yıldız, "Hem inşaat hem de elektrik üretimi ile alakalı hedeflerimizi değiştirmek istemiyoruz. Hazırlık süreci fazla olmuş olabilir ama özellikle hem inşaatın hem de elektrik üretiminin gecikmemesini istiyoruz" diye konuştu. Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali için "Liman inşaatının ve nükleer köyün inşallah temelini Mart veya Nisan ayında atmış olmamız lazım" dedi.

Kanadalı enerji şirketi Valeura, Trakya'da 3 yerde doğalgaz bulduğunu açıkladı. Şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada, söz konusu 3 kuyudan çıkarılacak doğalgazla günlük 200 bin metreküp üretim yapılabileceği belirtildi. Çalışmaların Tekirdağ'ın Osmanlı köyünde devam ettiği ifade edilen açıklamada, arama-çıkarma faaliyetlerinde yeni geliştirilen üç boyutlu sismik araştırma araçlarının kullanıldığı kaydedildi. Yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren şirketin Trakya'da 14 üretim-keşif lisansı bulunuyor.

 

14 Ekim 2014

Enerji Sektörü: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uluslararası uzun dönem tahminlerin en son güncellemelerini baz alarak enerji üretim, tüketim ve ithalatına etki edecek mevsimsel faktörlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, 6 aylık periyotta, Türkiye'de iklim koşullarının elektrik ve doğalgaz taleplerine etkisinin geçmiş yıllara oranla Kasım, Aralık ve Ocak aylarında ortalamanın altında kalacağı tahmin ediliyor.

 

15 Ekim 2014

Enerji Sektörü: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2009-2013 dönemini kapsayan 5 yıllık sürede Türkiye'de faaliyet gösteren 84 şirkete 286 petrol arama ruhsatı verildi. Bu dönemde 27 işletme ruhsatnamesi ve 6 jeolojik araştırma müsaadesi aldı.

Şirketlere verilen arama ve işletme ruhsatnamelerinden 39,3 lira tutarında devlet hakkı, petrollü sahalardan üretilen ham petrol ve doğalgazın 1/8'i olan 8,2 milyon varil ham petrol ve 408,1 milyon metreküp doğalgazdan toplam 1,74 milyar lira tutarında devlet hissesi tahsil edildi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi'nin (TANAP) ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı.

TANAP'ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin %80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı. İhaleyi kazanan 6 Türk şirket ve Almanya merkezli Çinli firma ile sözleşmeler dün imzalanırken, yapılan anlaşmalara göre boruların yaklaşık %30'u Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, yaklaşık %25'i Ümran-Emek konsorsiyumu, yaklaşık %25'i Tosçelik Profil ve %20'si Baosteel Europe GmbH tarafından sağlanacak.

16 Ekim 2014

Enerji Sektörü: Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından "Enerji Arz Güvenliği ve Güney Gaz Koridoru" paneli düzenlendi. Taner Yıldız, buradaki konuşmasında, Rusya'dan doğalgaz konusunda indirim talebinde bulunduklarını bildirerek, "Fiyat indirimi istediğimizi ve bunun, kontrat ve anlaşmalarla bu revizyonun, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1 Ocak 2015 itibarıyla hakkı olduğunu ve konuyla alakalı hazırlık yapmalarını kendilerinden istedik." dedi.

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster