BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat Katılım aktif büyüklüğünü 14.3 milyar liraya çıkardı----

Ziraat Katılım aktif büyüklüğünü 14.3 milyar liraya çıkardı

Ziraat Katılım aktif büyüklüğünü 14.3 milyar liraya çıkardı
05 Şubat 2018 - 15:58 www.finansgundem.com

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir 2017 yılı finansal verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu

Türkiye’nin kamu sermayesi ile kurulan ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım, sektörün öncü katılım bankası vizyonu ile hızlı büyümesini 2017 yılında da sürdürerek yılı yüksek ve sağlıklı performans ile tamamladı.

Reel sektöre desteğimiz artarak devam ediyor

2017 yılsonu verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir: “Bankamız 2017 yılsonu itibarıyla toplam aktiflerini 2016 yılı sonuna göre %80 artırarak 14,3 milyar TL’lik bilanço büyüklüğüne ulaşmıştır. Kullandırdığımız nakdi fonlar %103 oranında artarak 11,7 milyar TL’ye, gayri nakdi fonlar ise %74 oranında büyüme ile 6,1 milyar TL’ye çıkarken; ülkemiz ekonomisine sağlanan destek toplam 17,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Ziraat Katılım'ın bilançosunda nakdi finansmanların payı bir önceki yıla oranla 10 puanlık artışla, %80 seviyesine yükselmiştir. Bu süreçte, ekonomimizin can damarı konumundaki KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektörün finansmanına yönelik desteğimiz artarak devam etmiştir.

2017 yılsonu itibarıyla toplam cari ve katılma hesaplarında önceki yıla göre %78 oranında artış gerçekleşmiş ve 10 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır.

Kira Sertifikası İhracı ve Murabaha Sendikasyonu ile kaynak çeşitliliğini arttırıyoruz

Kaynak çeşitliliğinin artırılması ve genişletilmesi çerçevesinde yurt içi ve yurt dışı bankalardan fon sağlanmaya 2017 yılında da devam edilmiştir. Bu kapsamda 2016 yılında temin edilen 155 milyon ABD doları tutarındaki murabaha sendikasyonu, 2017 yılı itfasında 6 farklı ülkeden 13 bankanın katılımıyla 236 milyon ABD doları olarak yenilenmiştir. Ayrıca, yıl içerisinde iştirakimiz Ziraat Katılım Varlık Kiralama aracılığıyla 1,1 milyar TL tutarında 9 adet kira sertifikası ihracı yapılmış ve nitelikli yatırımcılardan beklenenin çok üzerinde talep gelmiştir.

Mayıs 2017’de uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından Ziraat Katılım’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli notu BB+ olarak açıklanmış, Türkiye ekonomisine ve Bankamıza olan güven güçlü bir şekilde teyit edilmiştir.

2017 yılında T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın Ziraat Katılım’a sağladığı 500 milyon TL'lik ilave sermaye ve kuruluşumuzdan itibaren şube ağını genişletmeye yönelik sabit sermaye harcamalarının 2017 yılında azalma eğilimine girmesi, 2017 yılında bilançomuzda kaydettiğimiz sağlıklı büyümeyi desteklemiştir. Müşteri memnuniyetine öncelik veren hizmet anlayışımız ve verimlilik odağında yapılandırılmış iş modelimiz sonucunda 2017 yılını 158,9 milyon TL kâr ile tamamladık “ dedi.

Katılım Bankacılığı pazar payını artırmak için yeni ürünler geliştirmenin çok önemli olduğunu belirten Özdemir “Ziraat Katılım, kuruluş misyonunun gereği olarak, rakamsal büyümeye olduğu kadar katılım bankacılığı sektörünün toplam bankacılık piyasasından aldığı payın büyütülmesine ve katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına da odaklıdır. Bu kapsamda katılım bankacılığı prensiplerimize uygun olarak, müşterilerimize alternatif çözümler sunmak adına araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürmekteyiz.

İstisna ürünü ile sektörde bir ilki gerçekleştirdik

2017 yılında, Ziraat Katılım, katılım bankacılığı sektöründe bir ilke imza atarak İstisna ürünü ile proje finansmanı gerçekleştirmiştir. Tamamladığımız İstisna işlemi ile Türkiye’nin en büyük şehir hastanelerinden biri olan Manisa Entegre Sağlık Kampüsü projesi, kamu-özel sektör işbirliği (PPP) çerçevesinde İslam Kalkınma Bankası ve üç uluslararası bankanın konsorsiyumu ile Ziraat Katılım tarafından, Mayıs 2017’de finanse edilmiştir. 2017 yılının bir diğer önemli işlemi, lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir müşterimizle gerçekleştirdiğimiz “Müşareke” işlemidir. Bu işlem Ziraat Katılım’ın ikinci kâr-zarar ortaklığı projesidir.

Ziraat Katılım’ın aktif olarak yer aldığı bir diğer alan Hazine destekli KGF işlemleri olmuştur. Ziraat Katılım bu kapsamda 1,4 milyar TL toplam finansman büyüklüğüne ulaşırken, yaklaşık 1.000’e yakın firmanın bu imkan faydalanması sağlanmıştır.

Kısa Vadeli Kira Sertifikası Katılım Fonu ile yeni tasarruf imkanı sağladık

Ziraat Finans Grubu iştiraklerinden Ziraat Portföy’ün kurucusu olduğu Ziraat Portföy Kısa Vadeli Kira Sertifikası Katılım Fonu ile tasarruflarını faizsiz enstrümanlarda değerlendirmek isteyen ancak vade kısıtından ötürü sisteme gelmeyen fonlara, yeni alternatif tasarruf imkanı sunulmuştur. Söz konusu ürünler ilk etapta Ziraat Katılım şubelerinden işlem görmeye başlamıştır.

Ekosisteme dahil olmayan kıymetli madenlerin ekonomik aktiviteye kazandırılmasına yönelik “Altın Toplama Günleri” uygulamamız, kaynak çeşitliliğimizin artırılmasına yönelik önemli bir adım olmuştur.Ziraat Katılım’ın 2017 yılında gerçekleştirdiği bir diğer önemli atılım FİLİKA Kart’ın tanıtımı olmuştur. Bireysel müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan kartımız, katılım bankacılığı prensiplerine uygun olarak dizayn edilmiştir.

İnternet bankacılığını kullanan müşteri sayımız iki katına çıktı

Müşterilerimizin bankacılık işlemlerine yönelik ihtiyaçlarına daha hızlı ve daha etkin çözüm önerileri sunmak adına2017 yılında web ve mobil uygulamalarımızı yeniledik. Alternatif dağıtım kanallarımızdaki ürün ve hizmet çeşitliliğimizi geliştirdiğimiz bu süreçte, müşteri memnuniyetini esas alan kurum vizyonumuz ile internet bankacılığını aktif kullanan müşteri sayımız %100 oranda arttı.

İlk kurumsal şubemizi Ankara’da açtık

Ziraat Bankası ile muhabirlik anlaşmamız çerçevesinde, müşterilerimizin yurt çapındaki Ziraat Bankası şube ve ATM’lerinden Ziraat Katılım’a erişebilme imkânı bulunmakla birlikte, Ziraat Katılım şube ağına 2017 yılı içerisinde 19 yeni şube daha eklenmiş; toplam 63 şubeye ulaşılmıştır. Coğrafi yaygınlığımız daha da genişlerken, kurumsal şube yapılanması kapsamındaki ilk adımımız olan Ankara Kurumsal Şube, müşterilerimize hizmet sunmaya başlamıştır.

ZKB Varlık Kiralama ile sektöre yeni fırsatlar sunuyoruz

2017 yılında, kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek isteyen kurumsal şirketlerin ve bu enstrümanlara yatırım yapmak isteyen yatırımcıların taleplerini karşılamak üzere 2. varlık kiralama iştirakimiz ZKB Varlık Kiralama A.Ş.’yi de kurduk. İslami sermaye piyasalarına desteğimizin yeni ve somut bir ifadesi olan ZKB Varlık Kiralama; fonların, yatırım kuruluşlarının ve portföy yönetim şirketlerinin kaynaklarını artan oranda reel sektöre ve en nihayetinde Türkiye ekonomisinin kullanımına sunmak için yeni ve önemli bir fırsat sunmaktadır” dedi.

Metin Özdemir “Küresel ekonomik faktörler ve jeopolitik gelişmelerin olumsuz yansımalarının yanı sıra yurt içinde yaşanan dalgalanmaların etkisinin hissedildiği 2017 yılında, Ziraat Katılım doğru kurgulanmış stratejisi, esnek iş modeli ve güçlü mali yapısı ile hedeflerine ulaşmayı başarmıştır

Köklü kurumsal kültürümüzün yansıması olan değerlerimiz ve etik ilkelerimiz doğrultusunda, reel ekonomiye katkımızı artırmak üzere özveriyle çalışmayı sürdüreceğiz. Katılım bankacılığını yaygınlaştırma misyonumuza sıkıca bağlı kalarak projelerimize kararlılıkla devam ederken, nihai hedefimiz Türkiye ekonomisine artan oranda değer üretmek ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektir” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)