BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat Bankası 335 milyar TL kredi sağladı----

Ziraat Bankası 335 milyar TL kredi sağladı

Ziraat Bankası 335 milyar TL kredi sağladı
16 Mayıs 2017 - 13:15 www.finansgundem.com

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2017 yılı ilk çeyrek bilanço gerçekleşmelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Ziraat Bankası’nın 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Hüseyin Aydın; aktif, toplam kredi, mevduat ve özkaynak büyüklüğü ile şube ve ATM ağı gibi birçok alanda ülkemizin lider bankası olmayı sürdürdüklerini belirterek, “Herkesin bankası olma yönündeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Büyüme ve verimliliğin sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Strateji ve iş planlarımızı, verimliliği esas alan bir yönetim anlayışı doğrultusunda tasarlayıp uyguluyoruz. Bu yolla, özellikle içinden geçmekte olduğumuz dönemlerde daha da önem kazanan, kıt olan fon kaynaklarının etkin dağılımına aracılık edebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Sektör ortalamasının üzerinde bilanço ve kredi büyümesi

Hüseyin Aydın “15 Temmuz’dan sonraki hassas dönemin gerektirdiği sorumlulukla hareket ederek geçen yılın ilk yarısına oranla yılın ikinci yarısında kredi büyüme hızımızı, önemli ölçüde artırmıştık. Bu ivmelenmeyi bu yılın ilk çeyreğinde de sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek sürdürdük.
Son dönemde kredilerdeki artışımızı, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin finansmanı ve konut kredileri kaynaklı olarak gerçekleştirdik. Konut kredilerindeki pazar payımız, %20’lere ulaşmış durumdadır.
2017 yılının ilk çeyreğinde nakdi kredilerimiz, %8’in üzerinde büyüme kaydederek 252 milyar TL’ye ulaştı. Bu kredi büyüme hızı, yıllık bazda yaklaşık %40 oranında bir büyümeye karşılık gelmektedir. Bu dönemde, bireysel ve girişimci müşterilerimize kullandırdığımız krediler sırasıyla %12 ve %11 oranlarında artış kaydetmiş bulunuyor. Bunlar da %50’nin üzerinde yıllık bir büyüme hızına işaret etmektedir.

Toplam 335 milyar kredi ile ekonomiye en yüksek finansman

Toplam kredi büyüklüğümüz olan 335 milyar TL ile ülkemiz ekonomisine en yüksek finansman imkanı sağlayan banka konumumuzu sürdürüyoruz. Nakdi kredilerimizin bilançomuzdaki payı %65’i aşmış bulunuyor. Kredi portföyümüzün yaklaşık %75’i reel sektörün finansmanı için verilmiş kredilerden oluşmaktadır.” dedi.

2017’de 90 bin girişimci KOBİ’ye 7.5 milyar TL finansman

Hüseyin Aydın “2017 yılında KGF (Kredi Garanti Fonu) teminatlı krediler dahil olmak üzere yeni ürünlerle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına daha fazla odaklandık. Bu kapsamda; TOBB ile işbirliği içerisinde yaklaşık 15 bin firmaya 1,4 milyar TL, KOSGEB desteği ile yaklaşık 50 bin firmaya 1,2 milyar TL finansman desteği sağladık. Ayrıca Mart ayı içerisinde başlamış olduğumuz “Girişimciye Değer Kredisi” kapsamında da çok kısa sürede 25 bin firmaya 5 milyar TL kredi kullandırdık. Bu ürünümüzü daha da geliştirerek yaygınlaştıracağız. Yukarıdaki üç ürün kapsamında 2017 yılı içerisinde küçük ve orta büyüklükteki işletmelere uygun koşullarda sağladığımız finansman desteği; toplamda yaklaşık 90 bin firmaya ve 7,5 milyar TL’ye ulaşmış durumdadır.” dedi.

Tarım’da yeni strateji “Mekanizasyonun Finansmanı”

Hüseyin Aydın “Bu yıl tarım bankacılığındaki ana stratejimizi, “mekanizasyonun finansmanı” olarak belirledik. Bu yolda önemli kazanımlar elde ettik. Sübvansiyonsuz tarım kredi büyüklüğümüzü ilk çeyrekte %8 artışla 11 milyar TL’ye çıkardık. Pazar payımızın %65 olduğu tarımın finansmanında; hizmet kalitesi ve ürün zenginliğimiz, bu yönde geliştirmekte olduğumuz operasyonel alt yapımız ve tarımın finansmanındaki bilgi birikimi ve deneyimimiz ile akla ilk gelen banka olma özelliğimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Özellikle enflasyona etkisi açısından değerlendirildiğinde; bütün değer zinciri ile tarımın ne kadar önemli bir sektör olduğu görülmektedir. Çalışmalarımızı, bu perspektifi de göz önünde tutarak geliştirmekteyiz.” dedi.

Konut kredilerinde sektöre yön veren banka

Aydın “Geçen yıl konut kredilerinin faiz oranlarının düşürülmesine öncülük ettik. 2016 yılında konut kredilerindeki artışın yarısını Bankamız gerçekleştirirken 2017 yılının ilk çeyreğinde ise %18 artışla sektörün konut kredilerindeki büyümesinin %60’ını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu yolla, etkileşimde olduğu sektörler itibariyle ekonominin lokomotifleri arasında yer alan inşaat sektörüne önemli bir katkı sağlamış bulunuyoruz.” dedi.

26 milyar TL proje finansmanı

Hüseyin Aydın “Ülkemizin büyük projelerinin finansmanında sektörün önde gelen bankaları arasındayız. Hali hazırda kullandırılmış olan proje finansman kredi büyüklüğümüz yaklaşık 26 milyar TL seviyesinde bulunmaktadır. Bu kapsamda henüz kullandırılmamış olan taahhütlerimiz de dikkate alındığında toplam proje finansmanı büyüklüğü 37 milyar TL’yi aşmaktadır. Finansmanında yer aldığımız projelerin tamamlanarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya başlaması kadar yeni projelerin finansmanında da yer almanın heyecanını duyuyoruz” dedi.

Kaynak yapımızı çeşitlendirmeye devam ediyoruz

Hüseyin Aydın, “Dış ticaret işlemlerindeki pazar payımızı artırmayı sürdürerek %12’lere ulaşmış durumdayız. Dış ticaretin finansmanında kullanmakta olduğumuz sendikasyon kredimizi Nisan başı itibariyle 21 ülkeden 41 bankanın katılımı ile uygun koşullarla 1 milyar 50 milyon USD olarak yeniledik.” dedi.

Takipteki kredi rasyomuz sektör ortalamasının altında

Hüseyin Aydın “Hızlı kredi büyümesi stratejimizin üzerinden 5 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına karşın kredi kalitemizdeki olumlu seyrin devam etmekte olması, kredi yönetimi konusundaki başarıdan kaynaklanmaktadır. Etkin kredi yönetimi, know-how ve teknolojik alt yapımız geliştirmekte olduğumuz alanlar arasında yer almaktadır. Takipteki kredi rasyomuz, sektöre oranla oldukça olumlu şekilde %1,7 seviyelerinde ve hemen hemen yatay bir seyir izlemektedir.

40 milyarı aşan özkaynak ile güçlü bilanço

Güçlü özkaynak, temel aktif pasif yönetim ilkelerimiz arasında yer almayı sürdürmektedir. Sermaye verimliliğimiz ve 40 milyar TL’yi aşan özkaynağımız ile sektörün en yüksek özkaynak büyüklüğüne sahip bankası olarak güçlü bilanço yapımızı sürdürüyoruz.” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)