BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYaz saatinde İTÜ mü haklı, EMO'mu----

Yaz saatinde İTÜ mü haklı, EMO'mu

Yaz saatinde İTÜ mü haklı, EMO'mu
20 Ekim 2017 - 07:01 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Alattin Aktaş, bir yılını dolduran sürekli yaz saati uygulaması için İTÜ ve EMO'dan gelen iki farklı raporu değerlendirdi. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Türkiye yıllardır yaz saati uygulamasına geçer, ekim ayında da yeniden normal saate (kış saatine değil) dönülürdü. Hükümet geçen yıl ekim ayında normal saate dönmeme kararı aldı ve yaz saati kalıcı hale getirildi.

Bu karar bir dizi tartışmaya yol açtı. Enerji Bakanlığı, yaz saatinin tüm yıl boyunca uygulanmasıyla elektrik enerjisinden daha çok tasarruf edildiğini savundu.

Bu görüşe karşı çıkanlar ve daha fazla tasarruf edilemediği gibi tüketimin arttığını dile getirenler de oldu.

Tüketim ya da tasarruf bir yana, bu kararı siyasi bulanlar da çıktı. Bu kararla Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştırılıp Ortadoğu eksenine çekilmek istendiği ileri sürüldü.

Tartışma hukuki boyuta taşındı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yaz saati uygulamasının Bakanlar Kurulu kararıyla kalıcı hale getirilemeyeceğine hükmetti. Bunun üstüne hükümet, düzenlemeyi yasal hale getirerek sürdürmek üzere harekete geçti. Mevzuat engelinin bu şekilde aşılmasının sağlanması söz konusu olacak.

Peki ya ileri saat uygulaması gerçekten tasarruf sağlıyor mu? Ya da sağlanan tasarruf, çekilen sıkıntılara değiyor mu? Yoksa bir kesimin ileri sürdüğü gibi tasarruf değil daha fazla tüketim mi var?

İki kere iki nasıl dört etmiyor!

İleri saat uygulamasının ne kadar tasarruf sağladığını bire bir ölçmek mümkün olmayabilir. Türkiye doğudan batıya uzunlamasına bir ülke olduğu için bu hesaplamada zorluk çekilebilir. Ama, ileri saat uygulamasının tüm yıla yayılması durumunda tasarruf mu edildiği, yoksa zarara mı uğranıldığı konusunda bir ikilem yaşanıyorsa orada durup düşünmek gerekir. Demek ki bu hesaplamada iki kere iki dört etmemektedir.

Ya ileri saat uygulamasına taraf olanlar ya da karşı cephede yer alıp bu uygulamayı yanlış bulanlar, kasıtlı demeyelim de, doğru hesap yapmamaktadırlar.

Böylesine teknik bir hesaplamada en azından elde edilen sonuç aynı yönde olur. Birisi şu kadar tasarruf edildi der, diğer kesim şu kadar. Ama bir taraf tasarruf derken, diğer taraf zarar edildiğini söylüyorsa, bu taraflardan biri yanlış yapıyor demektir.

İTÜ: "Tasarruf var"

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan raporda yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılmasıyla tek zamanlı tarifeye göre 539 milyon liralık, üç zamanlı tarifeye göre ise 802 milyon liralık tasarruf sağlandığı belirtildi.

İTÜ'nün raporunda, yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca kullanılması ile geçilen sabit saat uygulaması ile yalnızca elektrik tüketiminde tasarruf sağlanmadı; aynı zamanda 2 milyar dolarlık potansiyel bir yatırım da zorunlu olmaktan çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da İstanbul Teknik Üniversitesi'nin raporunu dayanak göstererek yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılması sayesinde 540 milyon liralık tasarruf sağlandığını belirtmişti. Albayrak, Danıştay'ın kararı karşısında da bir yasal düzenlemeye gidileceğini ifade etmişti. Başbakan Binali Yıldırım'dan da aynı yönde bir açıklama gelmişti.

EMO: "Tüketim arttı"

Peki yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine karşı çıkan Elektrik Mühendisleri Odası acaba hangi görüşleri dile getiriyor, aktaralım:

"2016 yılı ekim ayından itibaren kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının enerji tüketim verilerine göre tasarruf sağlamadığı belirlenmiştir. EMO`nun resmi olarak açıklanan enerji tüketim verileri üzerinden bir önceki yılın aynı ayına göre yaptığı hesaplamada; 2016 yılının kasım ayında yüzde 6.66, aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği ortaya konulmuştur. Aralık 2016 ve ocak 2017`de Türkiye`nin elektrik ihtiyacı karşılanamadığı için doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşanmıştı. Bu nedenle bu aylardaki tüketim artışları, elektrik verilemediği için baskılanmıştır. Buna rağmen elektrik tüketim artışı ocak 2017`de de yüzde 5.75 olmuştur. Artış oranı şubat 2017`de yüzde 6.22, mart 2017`de ise yüzde 6.43`e ulaşmıştır.

Toplamda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (kasım-aralık 2016, ocak-şubat-mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıkmıştır. Mesken kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir ekonomik maliyet ortaya çıkmıştır."

Yanılgı mı, kötü niyet mi?

Çok teknik bir tartışmanın, bir görüş ayrılığının içindeyiz.

Bir tarafta Türkiye'nin en kalbur üstü üniversitesinin görüşü var; yaz saati tasarruf sağlıyor, deniliyor.

Diğer tarafta da elektrik mühendislerinin oluşturduğu odanın, Elektrik Mühendisleri Odası'nın açıklaması var; yaz saati zarara yol açıyor, deniliyor.

İyi de bir üniversite ile Elektrik Mühendisleri Odası taban tabana zıt açıklamalar yapınca hangisini doğru kabul edeceğiz.

Ya üniversite yanılıyor ya Oda!

Söylemeye dilimiz varmıyor ama; ya üniversite iyi niyetli davranmıyor ya Oda!

Yanılıyor olmak ve o yüzden bu şekilde açıklamalar yapmak neyse de, iyi niyetli davranmama sonucu bu açıklamaları duyuyorsak durum vahim...

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TR20 Ekim 2017 10:13

    şimdi İTÜ zarar ettik dese, ertesi gün rektör koltuğundan olacak, böyle bir korku var, AKP iktidarı ülkede nasıl ki yargıyı siyasallaştırdı, ne yazık ki bilim yuvaları olan üniversiteleri de gerçeklikten uzaklaştırarak siyaset şubeleri haline getirdi... yazıklar olsun size yazıklar olsun...

  • Mustafa Yıldız 20 Ekim 2017 09:45

    Karşı taraf ne kadar doğruyu söylerse söylesin, insan inanmak istediğine inanır

  • muzaffer20 Ekim 2017 08:56

    oda aylık hesaplamış itü yıllık bu iş yıllık yapılır

  • Gerçekçi20 Ekim 2017 08:43

    Odalara eski Türkiye falan diyen zihniyete sesleniyorum yeni Türkiye dedikleri bu rezillik daha mı güzel? Öte taraftan itu rektörü beyfendi güzel bir yandaştir, hem de öyle böyle değil. Raporun böyle yazılması çok normal.

  • Aslı20 Ekim 2017 08:40

    Oda da nedir ya. ITU ile Oda'yı karşılastırmak bile abesle iştigal. Alattin Aktaş'ta problem var. Not: ITU'lu değilim.

  • Keklik20 Ekim 2017 08:38

    Iyi niyet yok

  • Aslıhan20 Ekim 2017 08:30

    ITU maalesef rektörü ile Akp yanlısı olduğundan ben de İTÜ mezunu olduğum halde İTÜ raporuna şüphe ile yaklaşıyorum. Elektrik mühendisleri odasının raporu daha gerçekçi.

  • Bika20 Ekim 2017 08:22

    Enerji tasarrufuyla ilgisi olmayan uygulama, kayıp-kaçak enerji daha fazla ve aynı zamanda ihracatla ilgili kayıp var. Kamu giderleri her yıl 1 milyar kısılsın, gizli ödenekten harcanan paranın hesabı yok.

  • The newest Turkish 20 Ekim 2017 07:53

    Odaların eski zihniyeti eski Türkiye zihniyeti . Ruhlarına Fatiha demek dahi istemiyorum ancak amEN diyesim geliyor