BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump ile Tillerson hangi konularda ters düştü----

Trump ile Tillerson hangi konularda ters düştü

Trump ile Tillerson hangi konularda ters düştü
15 Mart 2018 - 07:17 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, ABD Başkanı Trump ile görevden aldığı Dışişleri Bakanı Tillerson'ın ters düştüğü konuları köşesine taşıdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı da görevden aldı. Tillerson en üst düzey bir diplomattı. Trump, Tillerson’ı yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu iş başına getirdi. Trump ayaküstü bir konuşma yaptı ve “Tillerson ile aslında oldukça iyi geçiniyorduk ama bazı konularda da hiç anlaşamıyorduk” diyerek durumu özetledi. “Benzer şekilde düşünemediğimiz için ayrılmak zorunda kaldık ve yerine gelen Mike Pompeo ise, benim gibi düşünen biri. Tillerson da şimdi daha mutlu olacaktır!” dedi.

Tillerson, Trump’a bütün dış politika konularında farklı yaklaşması gerektiğini söylüyordu. Özellikle de İran ve de Kuzey Kore konusunda hiç anlaşamıyorlardı.

Tillerson'ın görevden alınmadan evvel, alenen İngiltere'nin dediği gibi, bir Rus casusunun Rusya tarafından zehirlendiği tezini gündeme getirmesini, Trump desteklememişti. Ama işbaşındaki görevliler, görevden almanın arkasında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un konusunda Trump’ın Tillerson'a hiç danışmadan adım atmasının bulunduğunu gündeme getiriyorlar.

Beyaz Saray’daki uzmanlar, Trump’ın önündeki Kuzey Kore’yle konuşma ve de ülkelerle dış ticaret anlaşmaları yapmanın gündeme gelmesinden evvel eski takımıyla tekrar işbaşı yapmak yerine, yeni takımıyla konulara başlamayı düşünmekte diyorlar.

Tillerson’ın ayrılması yönetimin en üst noktalarında acil kararlar vermek anlamına gelmekte. Aynen ekonomi yöneticisi Gary Cohn’un istifasına benzemekte.

Gary Cohn istifası da, bir hafta evvel demir, çelik ve de alüminyum konusunda Trump’la Cohn arasında anlaşma olamamasından dolayı gerçekleşmişti. Tillerson’ın istifası da benzer şekilde gerçekleşti.

Gerçi Trump dış politikada açıkça Tillerson’la anlaşamıyordu ama açıkça yalnız değildi. Ama Trump, hukukçu Jeff Sessions ve bütün iç ve dış yardımcılar, yani Beyaz Saray personeli tarafından destekleniyordu.

Mesela Tillerson işin başında kalmak istiyordu, görevden alınacağını düşünmüyordu.

Yani Tillerson ne Trump ile konuşmuştu, ne de neden görevden ayrılmak durumuna geldiğini de biliyordu. Ayrıca Tillerson’un yardımcısı Steve Goldstein da neden görevden ayrıldıklarını bilmiyordu. Trump ise “Bugünlerdeki kritik durumda Bay Pompeo görev için daha uygun bir kişi!” diyerek konuyu kapatmıştı. Pompeo’nun göreve başlaması için Senato’nun evet demesi gerekecek, CIA’in iki numarası Bayan Gina Haspel ise Pompeo’nun yerine gelecek ve böylece ilk defa bir kadın CIA’in direktörü olacak. Hayırlısı!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)