BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasaların yüzü iyimser----

Piyasaların yüzü iyimser

Piyasaların yüzü iyimser
17 Aralık 2017 - 07:46 www.finansgundem.com

Yurtdışındaki gelişmeler, merkez bankalarının faiz kararları ve ABD’deki Zarrab davası... Piyasalar her şeye rağmen 2017’yi olumlu kapatmak için çabalıyor. Hürriyet yazarı Zeynel Balcı piyasaları yazdı.

Geçen haftayı faiz tartışmalarıyla geçiren piyasalarda önümüzdeki hafta olağan dışı bir gelişme olmazsa ABD’deki Zarrab davası dışında çok önemli ekonomik bir gündem görülmüyor.  Bir sonraki hafta zaten noel tatili, ABD ve Almanya, İngiltere gibi piyasalar bazı günler kapalı. Bu açıdan yılın son işlem haftası önümüzdeki hafta olacak. Türkiye, ABD, Avrupa Merkez Bankası ve faiz kararı geçen haftaya damgasını vurdu.
ABD ve Avrupa Merkez Bankalarında sürpriz yoktu. Para politikaları verilen mesajlar ve doğru iletişimle aylar öncesinden tahmin edilebiliyor. Enflasyon, istihdam, büyüme ne olursa Faiz ne olacak konusunda öngörüler yapılabiliyor. Türkiye Merkez Bankası faiz kararı ise piyasalar tarafından sürpriz olarak görüldü. Karar öncesi yapılan tartışmalar karar sonrası Merkez ne yapmak istedi şeklinde devam etti.

POZİSYON ALABİLİRİZ

Bu çerçevede ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın cuma günü basına haber olarak düşen “reel faiz anlamlı şekilde artarsa TL’de yeniden pozisyon alabiliriz” açıklaması da oldukça manidardı. En yüksek faizi veren para birimleri arasında yer alan TL’de mevcut faizin yeterli görülmemesi daha ne olacak dedirtti. Merkez Bankası faiz konusunda yavaş davrandığına göre yüksek reel faiz için enflasyonun düşmesini bekleyecekler herhalde. Merkez Bankası faiz konusunda Başbakan Yardımcısı Şimşek’in açıkladığı aralıkta enflasyon düşecek beklentisine göre davranmış olabilir veya yüksek büyümeye sekte vurmamakta bir başka amacı olabilir. Özetlersek “atılan taş ürkütülen kurbağaya değmedi” desek yeridir. Gerek Türkiye, gerekse ABD ve Avrupa faiz kararlarıyla çok önemli bir viraj geride kaldı. Piyasalar şimdi neyi çapa olarak kullanacak sorusu akla geliyor. Dış borsalarda devam eden çıkış trendleri iyi bir referans olsa da iç piyasalar bunu zorlu iç gündemin etkisiyle pek kullanamadı. ABD’deki Zarrab davası baskı olarak görüldü. Devam eden davada karar aşamasına henüz gelinmedi. Piyasaların endişesi, karar sonrası bankalara bir yaptırım veya para ceza gelir mi yönünde. Hükümet bir olumsuzluk yaşanırsa bankaların yanında olunacağı desteğini yineliyor.

116 MİLYON DOLARLIK

İçeride yükselen siyasi tansiyon ve 2018 yılındaki yerel seçimin başkanlık seçimini de içine alacak şekilde erken seçime dönüşür mü olasılıkları, ABD Başkanı Trump’ın İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıma kararı ve buna karşılık olarak İstanbul’da toplanan İslami İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak ilan etmesi ortamı gerdi. Gerek siyaset gerekse Ortadoğu kaynaklı gelişmelerin bu aşamada piyasalar üzerinde etkileri çok sınırlı. Ancak yakından izlenmeye devam ediliyor. Türkiye’nin gerileyen CDS oranlarına (risk primi) bakılırsa yabancıların Türkiye’ye bakışında kasım ayına göre iyileşme var. Yabancı yatırımcıların haftalık alım satımlarına bakıldığında ise son haftalarda ciddi pozisyon değişimlerinden çok trade (al-sat) amaçlı işlemler göze çarpıyor. Yabancı yatırımcılar 8 Aralık haftasında hisse senetlerinde 116 milyon dolarlık satış, tahvil bonoda 102 milyon dolarlık alım yapmışlar. Bir hafta öncesi de bu rakamlara yakın tutarlarda tersi bir işlem söz konusuydu. Piyasalarda 2017 yılını olumlu kapatma çabası sürüyor.

BORSADA 110.500 SEVİYESİNE DİKKAT

Borsada kısa dönemli çıkış hareketi sürüyor. İlk önemli destekler 108.000-108.500 seviyelerinde. Sonraki destekler 106.500-105.000 seviyelerinde. İlk direnç ise 110.500 seviyesinde. Bu seviyelerde satış denemeleri görülebilir. 110.500 seviyesinin geçilememesi durumunda düşüş formasyonlarından “omuz baş omuz” gündeme gelebilir. 110.500 seviyesinin üzerinde ise bu olasılık ortadan kalkacak ve çıkış hareketinin devamı gelecektir. Sonraki dirençler 112.000 ve 115.000 seviyelerinde. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde satışlar görülebilir.

DOLAR/TL KURUNDA 3.89 ÖNEMLİ

Geçtiğimiz günlerde çıkış trendini kaybeden dolar/TL kurunda görülen tepki çıkışı henüz güç kazanmış değil. Bunun için 3.89 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda çıkışın devamıyla sonraki direnç 3.98 olarak görülüyor. Geri çekilmelerde ilk destekler ise 3.81 ve 3.76 seviyelerinde bulunuyor. 3.89 seviyesini geçemeyen yükseliş denemeleri satışla karşılayabilir. (ZEYNEL BALCI - HÜRRİYET)

* SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)