BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar, MB kararlarına odaklandı----

Piyasalar, MB kararlarına odaklandı

Piyasalar, MB kararlarına odaklandı
21 Ocak 2017 - 07:58 www.finansgundem.com

Piyasalar, salı günü açıklanacak Merkez Bankası kararına odaklandı. Ekonomistlere göre jeopolitik riskler ve seçimler sebebiyle dolarda 3.50 seviyelerine gerileyiş artık zor ve Merkez'in elinde faiz artırımından başka seçenek kalmamış gibi görünüyor

Piyasalarda tüm dikkatler salı günü Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararında. Bankanın bugüne kadar yaptığı tüm hamleler etkili olsa da doları ancak 3,80 seviyelerinde tutmaya yaradı. TL’de ciddi bir değerlenme görülmesi için salı günü ikna edici bir faiz kararı atılması gerekiyor. Pozitif faize dönüş için TL’de kalıcı olarak nitelendirilebilecek bir artış yapması gerektiği düşünülüyor. Peki Salı günü Merkez Bankası ne yapacak? Konuştuğumuz ekonomistlere göre, her türlü Faiz artırımı gelecek. Üst bantta, geç likidite penceresi ve politika faizinde bir artış gelmesi dolar kurundaki yükselişi ancak bastırabilecek. Piyasaları tatmin edecek; ‘tehditi algılamış, riskleri görmüş’ olarak nitelendirilebilecek boyutta bir faiz artışı için en az 50-100 baz puanın üzerinde olması gerektiğine değiniliyor.

3,50 seviyeleri artık zor

Fakat ekonomistler, 50-100 baz puanlık bir faiz artımı ve ‘TL bizim için önemli’ algısını artıracak bir açıklamanın ise doları ancak 3,70 seviyelerine çekebileceğini ifade ediyorlar. Yani ufak faiz artışları yapıp alternatif politikalara devam etmesi kurdaki yükselişi durdurmaz.
“TL’de kalıcı bir değerlenme için 250-300 baz puanlık bir artırım gerekiyor” diyen ekonomistler, “Dolar ancak o zaman 3,60 seviyelerine geri döner. Fakat Merkez’den bu şekilde bir majör faiz artırımı beklemiyoruz. Zaten 3,50 seviyeleri jeopolitik riskler ve seçimler nedeniyle artık zor görünüyor. Bu seviyelere inmiş bile olsa döviz borcu olanlar nedeniyle yurtiçi iştahı artar” diye konuşuyorlar.

Peki Merkez Bankası politika faizinde artış yapmaz ve sadece geç likidite penceresini artırırsa ne olur? Ekonomistlere göre, böyle bir tercih yapılması ilk etapta olumlu algılansa da resmi oranlarını yükseltmemiş olması nedeniyle gereksiz ve faydasız bir hareket olur.

Artırmazsa 4 TL kolayca geçilir

Peki faiz artırmazsa ne olur? Bu piyasada çok ciddi bir sıkıntıya neden olur. Dolar/TL’nin ilk olarak 4 TL’ye doğru hareket etmesini ve bu seviyenin kolayca geçilmesini bekleyen ekonomistler, “Piyasada bu ‘Merkez duyarsız kaldı’ şeklinde algılanacağından dolar kurunda seviye vermek zorlaşır” dediler. (Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR / DÜNYA)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)