BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMevduata avantajlı alternatif geldi----

Mevduata avantajlı alternatif geldi

Mevduata avantajlı alternatif geldi
14 Aralık 2018 - 11:08 www.finansgundem.com

Hazine yatırımcıya yüzde 100 devlet garantili dolar ve euro tahvil ihracına başlıyor. Milliyet Gazetesi yazarı Zeynep Aktaş'ın yazısına göre bir sonraki aşamada altın tahvil ihracı gündemde. Amaç 176 milyar dolar eşleniği olan mevduatı hareketlendirmek

Hazine atakta... Borçlanmayı kolaylaştıracak yeni enstrümanlar çıkarıyor. Yüzde 100 devlet garantili euro ve dolar tahvil ihracı ile bankalardaki mevduata alternatif seçenekler üretiyor. Sırada altın tahvil ihracı var. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yatırımcılara alternatif olarak sunduğu euro ve dolar tahvil seçeneklerine baktığımızda; euro cinsi tahvilde altı aylık kupon oranı yüzde 1.25, yıllık getiri yüzde 2.50, dolar cinsi tahvilde ise altı aylık kupon oranı yüzde 2, yıllık getiri yüzde 4 olarak belirlendi. 

Ne kadar fark var?

Şu anda yıllık döviz mevduatları euroda yüzde 0.70 ile 1.50 arasında değişirken dolar kurunda yüzde 1 ile 3.75 arasında değişiyor. Bu oranlar nitelikli yatırımcılar için dolar kurunda yüzde 3.75, euro’da ise yüzde 2’nin altında değil. Döviz yatırımcısı için en az yarım ya da 25 baz puanlık fark var mevduata göre. 

Yatırımcıya cazip mi?

Döviz mevduatında faiz gelirlerinde yüzde 13-18 stopaj uygulanırken Hazine tahvillerinde işlem ve faiz gelirlerinde stopaj yüzde 10. Vade bir yıl ve altı ayda bir kupon ödemeli. Vadenin kısa olması, stopaj avantajı ve mevduat faizlerine göre yarım yada 25 baz puanlık fark sunması açısından bireysel yatırımcı açısından cazip olabilir. Kaçırılmaması gereken bir ürün denilemez, ancak alternatiflere göre avantajlı. 

17-21 ARALIK’TA TALEP TOPLANACAK

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bireysel yatırımcılara sunulan finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 17 Aralık-21 Aralık arasında, bir hafta boyunca euro ve ABD doları cinsinden devlet tahvili ihracının talep toplama yöntemi ile gerçekleştirileceğini açıkladı. 

10 banka aracı

Hazine’den dün akşam yapılan açıklamada, söz konusu senetlerin, talep toplama dönemini takip eden hafta 28 Aralık Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı kaydedildi. İhraçta vade ise 27 Aralık 2019 olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında euro ve dolar cinsi devlet tahvillerinin bireysel yatırımcılara satılacağı; söz konusu senetler için talep toplama işlemleri ile senetlerin ihracı, kupon ödemeleri ve itfasının bankalar aracılığıyla gerçekleştirileceği belirtildi. 

İhraca aracılık edecek bankalar, Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası olarak belirlendi.

En az 10 bin dolar 

Senetler için asgari talep tutarı 10 bin euro/dolar olarak belirlenirken ihraç bin euro/dolar ve katları şeklinde olacak. Senetler yatırımcılar tarafından vadesinden önce işlemiş Faiz getirisi üzerinden bin euro/dolar ve katları olacak şekilde sadece senetlerin satın alındığı aracı bankalara satılabilecek. 

Merkez faizi sabit tuttu

TCMB Para Politikası Kurulu bu yılın son toplantısını yaptı ve faiz oranlarını sabit tuttu. Yapılan açıklamada son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğilimini belirginleştirdiği vurgulandı. 

Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiği belirtildi. 

TCMB’nin açıklamalarına bakıldığında temkinli duruşunu sürdüreceği görülüyor. TCMB, Ocak toplantısında da faizi sabit tutabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)