BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaliye'den mükelleflere ek süre müjdesi----

Maliye'den mükelleflere ek süre müjdesi

Maliye'den mükelleflere ek süre müjdesi
01 Mart 2017 - 06:33 www.finansgundem.com

Şirketlerin Maliye Bakanlığı'na on-line verdikleri e-defter kayıtlarında mükelleflere ek süre geldi.

Yıllık cirosu 10 milyon lirayı bulan şirketlerin Maliye Bakanlığına on-line verdikleri e-defter kayıtları, 296 no'lu alt hesabın tanımlanmaması nedeniyle sıkıntıya yol açtı. Piyasada 3 milyon kadar mükellefin sisteme girişinde sorun çıkması üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuru süresi 28 Şubat'ta sona eren uygulamaya el koydu. Ağbal, 6 Mart'a kadar süre uzatımına gittiklerini söyledi.

Maliye Bakanlığı'nın yurtiçi ve yurtdışındaki Türk vatandaşlarının mal varlıklarını Türkiye'ye getirmelerini kolaylaştırmak için hayata geçirdiği Varlık Barışı Düzenlemesi tebliğinde yer alan 296 No'lu alt hesabı, yıllık cirosu 10 milyon lirayı geçen şirketler de elektronik defter (e-defter) olarak kullanıyor.

HESAP TANIMLANMADI

Ancak, e-defter uygulamasını Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine yükleme görevini yerine getiren Türkiye genelinde sayıları 80 kadar olan entegratör girişi gerçekleştiremediler. Tek düzen hesap planında yer alan 296 No'lu alt hesap bakanlık tarafından tanımlanamadığı için boş görünüyordu. Entegratörler boş hesabı bakanlığın sistemine işleyemediler. Maliye'nin 296 No'lu hesabı tanımlamasını beklediler.

3 MİLYON MÜKELLEF YARARLANIYOR

Vergi Barışı tebliğinde de yer alan 296 No'lu hesabı e-defter üzerinden yıllık cirosu 10 milyon liranın üzerinde olan 3 milyon kadar mükellefin kullandığı öğrenildi. Bu bekleme nedeniyle 3 milyon kadar mükellef sisteme giremeyince piyasada bir tıkanıklık oluştu.
Maliye Bakanlığı yetkilileri sıkıntıyı giderdiklerini ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ne (TÜRMOB) 296 No'lu hesabın tanımlandığını bildirdiklerini belirttiler. Hesabın işlevsel olduğunun TÜRMOB tarafından serbest muhasebecilere ve yeminli mali müşavirlere duyurulması gerektiğine işaret eden yetkililer, “Tek düzen hesap planı içerisinde 296'nın tanımlanması lazımdı, biz de yaptık. Hesap planına dahil ettik, şu an itibariyle 296 kullanılabilecek durumda” değerlendirmesini yaptılar.

Uygulamadan nasıl yararlanılır?

Defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin elektronik fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olmaları gerekiyor. Gerçek kişiler 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifikaya (NES) sahip olmalı. Elektronik defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak yazılımın uyumluluk onayı almış bir yazılım olması şartı da bulunuyor. (Yeni Şafak)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)