BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLeblebici: Yapılandırmalarda endişe edecek durum yok----

Leblebici: Yapılandırmalarda endişe edecek durum yok

Leblebici: Yapılandırmalarda endişe edecek durum yok
16 Ağustos 2018 - 10:32 www.finansgundem.com

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Bloomberg HT'ye son dalgalanmanın ardından Türkiye'nin bir 'kural seti' uygulayarak piyasa mekanizmasını çalışır hale getirdiğini söyledi.

Leblebici "Merkez Bankası ve kurumların aldığı önlemlerle sistem çalışmaya başladı ve doğru fiyat ortaya çıktı. Başladığımız yerlere geri dönmeye başladık, bunun arkası da gelecektir diye düşünüyorum" dedi.

"EKONOMİK SEBEPLERLE AÇIKLANAMAZ"

Oluşan kur seviyesinin ekonomik sebeplerle açıklanmasının mümkün olmadığını söyleyen Leblebici "Evet bir takım yapısal sorunlarımız var ama kuvvetli olduğumuz yerler de var. Bunu kriz diye adlandıramayız, bu son dalgalanmanın önceki krizlerle pek alakası yok. Çünkü Türkiye'nin borç yapısı sağlam, borç çevirme kapasitesi sağlam. Yani temel göstergelerimizde problem yok, yaşadığımzı spekülatif atak ve fiyatların bu atakla anormal seviyelere gitmesi" şeklinde değerlendirme yaptı.

Enflasyonun görece yüksek olduğunu, hızlı büyümenin getirdiği sorunlar olduğunu dile getiren Leblebici bunların da bir kural setiyle düzeltilebileceğini dile getirdi.

"SİSTEMİ BOZACAK HAREKET OLMADI"

Leblebici "özel sektörün yabancı para cinsinden borçlarının uzun vadeye yayıldığını hatırlatan Leblebici, "kısa vadede özel sektörün net 6 milyar dolarlık ekstra parası var. Yani özel sektör, kısa vadede borçlarını ödeyecek kapasiteye sahip. Sistem kendini kur dalgalanmalarına hazırlamış, biz burada çok problem görmüyoruz. Müşteri tarafında da problem yaşamadık. Bireysel tarafta da hareketler oldu ama sistemi bozacak hareketler olmadı. Bankalar çok tecrübeli, bir problem yaşamadan atlattık" yorumunu yaptı.

Müşterilerin Döviz bozdurma eğiliminde olduğunu belirten Leblebici "herkes TL'yi savundu. Bu da sağlıklı yapıya geçmemize yardımcı oldu" dedi.

PARA POLİTİKASI BEKLENTİSİ

Para politikası beklentisine dair Leblebici "Önce kuru stabilize etmek gerekiyordu, o gerçekleşmeye başladı, piyasa mekanizması oturduktan sonra para politikasını tartışabiliriz. Gerekirse para politikasının daha sıkılaşması gerekebilir. Ama son hareketlilik ekonomide yavaşlamaya sebep olacaktır, ekstra sıkılaşma gerekir mi Merkez Bankası daha detaylı veri setiyle bakıp karar verir" yorumunu yaptı.

"YAPILANDIRMALARDA ENDİŞE EDECEK DURUM YOK" 

Yeniden yapılandırmalarda endişe edilecek bir durum olmadığını kaydeden Leblebici, bazı yapılandırmaların sistemin sağlıklı işlemesi için de gerektiğini bildirdi. 

"FRANSIZ ORTAĞIMIZ SÜRECİ SAKİN KARŞILIYOR" 

TEB'in ortağı Fransız BNP Paribas'ın son yaşananlara nasıl baktığı sorusuna Leblebici "Fransız ortağımız senelerdir burada ve Türkiye'yi çok iyi tanıyor. O nedenle gayet sakin karşılıyorlar. Türk ekonomisinin bu dalgalanmaların üzerinden gelebileceğini biliyorlar" yanıtını verdi. 

Leblebici, Türk ekonomisinin kendi dinamikleri açısından son derece sağlam olduğunu da sözlerine ekledi. 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)