BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKrizden çıkışın bedeli yumuşak olmaz----

Krizden çıkışın bedeli yumuşak olmaz

Krizden çıkışın bedeli yumuşak olmaz
01 Aralık 2011 - 18:51 www.finansgundem.com

Meriç Uluşahin ''Bir şekilde gelişmiş ülkelerin, gelişen ülkelerin hepsi, canı yanarak biz bu krizden çıkacağız'' dedi.

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, global krizden çıkışın bedelinin çok yumuşak olmayacağını belirterek, ''Bir şekilde gelişmiş ülkelerin, gelişen ülkelerin hepsi, canı yanarak biz bu krizden çıkacağız'' dedi.
Uluşahin, Active Academy tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Finans Zirvesi'nin, ''CEO Sohbetleri: Küresel Krizin İsrafı ve Türkiye'' konulu son oturumunda yaptığı konuşmada, bugün yaşanan krizin 2000'den itibaren, 2006 yılına kadar özellikle Amerika menşeli, piyasaya gereğinden fazla, üretime dayanmayan bir likiditenin sürülmesinin üzerinde yükseldiğini söyledi.
Fazla likiditenin verilmesi sonucunda insanlarda sarhoşluk yarattığını, bunun kişiler kadar ülkelerin de hoşuna gittiğini ifade eden Uluşahin, ''Bundan sonraki çıkışta muhtemelen bedeli çok yumuşak olmayacak diye düşünüyorum. Bir şekilde gelişmiş ülkelerin, gelişen ülkelerin hepsi, canı yanarak biz bu krizden çıkacağız'' dedi.
Şu anda içinde bulunulan durumdan çıkmak için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin farklı politikalar izlediklerini anlatan Uluşahin, gelişmekte olan ülkelerin gelişen ülkelerden bu süreçte daha kontrollü davrandığını, Avrupa'nın da karar almada Amerika'nın bir adım gerisinden geldiğini söyledi.
Uluşahin, ''Önümüzdeki dönemde Ocak ayında İtalya'nın yaklaşık 40 milyar avroya yakın borç çevireceği bir itfası var. Avrupa'daki büyük ülkelerde gerçekten borçlanma sorununda bakalım yatırımcılar bu ihalelere girecekler mi girmeyecekler mi- Girmedikleri zaman İtalya'nın durumu ne olacak gibi ciddi dönüm noktaları olan bir yere gidiyoruz'' dedi.
Önümüzdeki dönem içerisinde geçmişten gelen parasal büyümenin, üretime dayanmadan artan sanal refah düzeylerinin bir şekilde yine yatırımcılardan, radikal vergiler yoluyla geri alınmasını beklediğini belirten Uluşahin, ''Bir şekilde biz gelişen gelişmekte olan ülkesiyle bunun yine sosyal tarafta halk üzerinden daha yüksek tasarruf ederek veye vergi kesintileri ile bunları devletlere bir şekilde ödeyeceğiz'' diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde Avrupa ekonomilerinin biraz daha içine kapanacağını, likidite kaynaklarına ulaşmakta biraz daha zorluk çekileceğini, o nedenle pazar çeşitlenmesine bakmak gerektiğini vurgulayan Uluşahin, Türkiye'nin bu anlamda kendisini son yıllarda doğru konumlandırdığını anlattı.
Uluşahin, önümüzdeki dönemde cari açığın gerçekten bir sıkıntı olduğuna işaret ederek, üretime, enerjiye dönük yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemdeki bir riskin de tasarruflardaki düşme eğilimi olduğuna dikkati çeken Uluşahin, ''Yüzde 20'den yüzde 14'lere doğru bir gerileme var. Tasarruftaki düşüşü engellemenin belki bir diğer yönü de tüketim tarafını biraz dengelemek... Genel kredilerle ilgili uygulama yerine gerçekten cari çağı kısa vadede tehlikeye sokan tüketim üzerindeki kontrolleri artırmak ama bunun yanı sıra daha uzun vadede bunun çözümünü beraberinde getirebilecek yatırımlara verilecek kredileri de belki teşvik edici mekanizmaları çalıştırmak gerek'' diye konuştu.
(FM-FAN)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)