BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaIFC’den dört ayda 680 milyon dolar yatırım----

IFC’den dört ayda 680 milyon dolar yatırım

IFC’den dört ayda 680 milyon dolar yatırım
05 Aralık 2017 - 10:49 www.finansgundem.com

Türkiye, Hindistan'dan sonra IFC'den en fazla yatırım alan ikinci ülke konumunda. IFC, Türkiye'de özellikle belediyelerin yanı sıra altyapı, sağlık, finans ve yenilenebilir enerji alanlarında yatırımlara odaklanıyor.

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, 2017 yılında özel sektöre 1,9 milyar dolarlık finansman sağladı. Bunun 1.2 milyar dolarım uzun vadeli yatırım, 700 milyon dolarını da ticaret finansmanı oluşturdu. IFC’nin 30 Haziran’da başlayan 2018 mali yılından bu yana ise Türk şirketlerine 430 milyon dolar uzun vadeli finansman ve 250 milyon dolar tutarında ticaret finansmanı sağlandı. Böylece IFC, Türk şirketlerine dört ayda 680 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Kasımda emekli olan IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos ile IFC’nin Türkiye yatırımlarını konuştuk. Türkiye’nin IFC’nin önemli bir yatırım destinasyonu olduğuna dikkati çeken Tsitsiragos, IFC’nin 50 yılda 350’den fazla projeye 15 milyar dolar yatırım yaptığını belirtiyor. Tsitsiragos, bu desteğin devam edeceğini vurguluyor.

Türkiye, toplam 5,9 milyar dolarlık bir portföyle IFC’nin tüm dünyada en fazla faaliyet gösterdiği ikinci ülke konumunda. İlk sırayı Hindistan alıyor. IFC’nin özellikle dünyaya açılmak isteyen Türk şirketlerini desteklediğini ve bu şirketlerin rekabet ortamında konumlandırmasına yardımcı olduklarını kaydeden Tsitsiragos, “Türkiye ekonomisi büyüdükçe bizim yatırımlarımızda artacak” diyor. IFC’nin iklim değişikliği ve cinsiyet eşitliğine önem verdiğini belirten Tsitsiragos, bankalar aracılığıyla bu konudaki projelerin finansmanına destek olduklarını kaydediyor. Örneğin, yeşil bonolar ve kadın girişimcilerin kullanacağı krediler gibi...

Türkiye’de ekonominin şu anda hızlı büyüdüğünü ifade eden Tsitsiragos, yapısal reformların ekonomiye önemli katkılar sunduğu ve bunlara devam edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Diğer yandan Tsitsiragos’a göre, Türk işadamları ve girişimciler esnek davranabiliyor. Örneğin, bir ülkede sorunlar olduğunda yönlerini başka bölgelere çeviriyorlar. Bu da ekonomi için önemli bir avantaj. Türkiye’nin genç nüfusu ve büyüyen bir ülke olması nedeniyle yatırımcılar için cazip olduğunu anlatan Tsitsiragos, jeopolitik risklerin zorluklar yaratabildiğim belirtiyor. Tsitsiragos, önümüzdeki dönemde IFC’nin belediyeler ve bankalarla çalışmaya devam edeceğine değinirken, altyapı çalışmaları ve yenilenebilir enerjiye de önem vereceğini kaydediyor. Ayrıca, sağlık ve bilişim teknolojilerinde girişim projelerine de bakacaklarını belirtiyor.

Bu arada IFC, geçtiğimiz dönemde finansman desteklerinin yanı sıra Odeabank, Fibabanka, Akfen Enerji ve Gama Enerji gibi şirketlere sermaye ortaklığı da yaptı. Yeni bir ortaklık olup olmayacağı konusunda Tsitsiragos, şu anda bu konuda uygun bir fırsat görmediklerini söylüyor. (AYFER YILDIZ / FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)