BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHindistan MB Halkbank'ı istemedi!----

Hindistan MB Halkbank'ı istemedi!

Hindistan MB Halkbank'ı istemedi!
06 Mayıs 2016 - 15:23 www.finansgundem.com

Hindistan, İran'ın 6.4 milyar dolarlık petrol ödemesini Avrupalı bankalar üzerinden yapmaya hazırlanıyor. Hindistan MB, öneriler arasındaki Halkbank'a sıcak bakmadı

Yaptırımların ocak ayında sona ermesiyle birlikte İran petrol parasını alabilmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Hindistan ve İran merkez bankaları, İran'ın 6.4 milyar dolar değerinde bekleyen petrol ödemelerinin Avrupalı bankalar üzerinden yapılması için anlaşmaya vardığı. Açıklama ise Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan'a ait.

Dünya'da yer alan habere göre, İran'a nükleer programından dolayı 2011 yılında başlatılan yaptırımların nedeniyle bu ülkeden petrol alan ülkeler ödemelerini yapmak için küresel banka kanallarını kullanamaz hale gelmişlerdi. Hindistan'daki rafineriler 2013 yılında Halkbank üzerinden yapılan ödeme kanalının kapatılması üzerine, İran'a yapmaları gereken ödemelerinin yüzde 55'ini askıya aldı.

Pradhan, söyleşisinde, "Hindistan ve İran'ın Merkez bankaları arasında bir anlaşma var" diyerek, Avrupa bankalarının İran bankalarıyla ödemeler konusunda çalışacağını ve bunun karşılığında Avrupa bankalarına para ödeneceğini söyledi. Pradhan başka ayrıntı vermedi.

Yine önceki yaptırımlardan dolayı Hintli rafineriler, İran'a petrol ödemelerinin yüzde 45'ini Hindistan'ın UCO Bank'ına rupi olarak yatırdılar.

Hindistan MB, Halkbank'ı istemedi

Hindistan hükümetinden kaynaklar, Pradhan'ın geçen ay Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında İran'ın Hindistan'a petrol ödemelerini yapması için Halkbank, Almanya'nın Europaeisch-Iranische Handelsbank (EIH) ve İtalya Merkez Bankası'nı kullanmasını tavsiye ettiğini söyledi.

Kaynaklardan biri Hindistan Merkez Bankası'nın ödemeleri Halkbank üzerinden yapmak istemediğini belirtti.

Üst düzey bir Halkbank yetkilisi, yaptığı açıklamada, "Halkbank'ın İran bağlantılı dış ticaret faaliyetleri 2004'ten bu yana yapılıyor... Halkbank uluslararası yasalar çerçevesinde operasyonlarına devam edecek" dedi.

EIH ve İtalya Merkez Bankası konu hakkında soruları yanıtlamadı. UCO Bank'a ise ulaşılamadı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Capital Intelligence Raitings, Türkiye Halk Bankası'nın finansal güç notunu likiditede devam eden sıkılaşmayı işaret ederek BBB+'dan BBB seviyesine indirdi. CI Ratings, Halkbank'ın not görünümünü ise 'negatif' olarak korudu.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)