BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHalkbank GM Yardımcısı ABD'de tutuklandı----

Halkbank GM Yardımcısı ABD'de tutuklandı

Halkbank GM Yardımcısı ABD'de tutuklandı
28 Mart 2017 - 21:03 www.finansgundem.com

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD New York’ta bulunan John Kennedy Havalimanı’nda gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklandı

Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Mehmet Hakan Atilla, ABD New York’ta bulunan John Kennedy Havalimanı’nda gözaltına alınarak tutuklandı. Hâkim karşısına çıkarılan Atilla'nın tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 10 Nisan’da görülmesine hükmedildi.

Bloomberg'in haberine göre, Atilla, İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Rıza Sarraf ile aynı davadan dolayı gözaltına alınarak tutuklandı.

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla New York'ta hakim karşısına çıktı.

New York JFK havalimanında işadamı Rıza Sarraf davasıyla ilgili olarak gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Atilla, New York Güney Bölge Mahkemesi'nde hakim James C. Francis'in karşısına çıkarıldı. Mahkemede Atilla'ya yöneltilen suçlamalar yüzüne okundu.

Hakim Francis, Atilla'ya "ABD'nin İran yaptırımlarını delmek" ve "bankacılık dolandırıcılığı" konusunda iki suçlama yöneltildiğini, suçlu bulunması halinde ilk suçlamadan 20 yıl, ikinci suçlamadan da 30 yıla kadar ceza alabileceğini söyledi.

Atilla'yı duruşmada geçici olarak mahkeme tarafından atanan avukat savundu. Hakim Francis, avukat tutma imkanı olmaması halinde Atilla'ya mahkemenin tüm dava için avukat görevlendirilebileceğini anlattı.

Savcılığın tutuklu yargılama talebi üzerine hakim tutukluluğun devam etmesi ve 10 Nisan'da Atilla'nın tekrar mahkemeye çıkarılmasına karar verdi.

New York Güney Bölge savcılığından daha önce yapılan açıklamada da, Atilla'ya işadamı Rıza Sarraf ve bazı diğer kişilerle birlikte "ABD finans kuruluşlarını kullanarak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme" suçlaması yöneltildiği bildirilmişti.

Atilla'nın JFK havalimanından Türkiye'ye gitmek üzere ayrılacağı sırada gözaltına alındığı öğrenildi. 

VEKALETEN BHARARA’NIN YERİNE GEÇMİŞTİ

Atilla'nın gözaltına alınmasına ilişkin dava dilekçesi, geçtiğimiz haftalarda Trump yönetimi tarafından görevden alınan New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara'nın yerine vekalet geçen ABD'li savcı Joon H. Kim tarafından yazıldı. ABD Adalet Bakanlığı'nın internet sitesindeki basın bildirisinde, söz konusu dilekçenin New York Güney Bölge Savcısı Vekili Kim ve FBI New York Birimi'nin Direktör Yardımcısı William F. Sweeney Jr. tarafından birlikte ifşa edildiği duyuruldu. Savcı Kim, görevden alınan Bharara ile yıllarca birlikte çalışmış bir isim olarak biliniyor.

Türkiye'de kısa süreli gözaltı

Türkiye'deki 17 - 25 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmalarında da sanık olarak kısa bir süre gözaltına alınan Zarrab daha sonra serbest bırakılmış ve hakkındaki suçlamalar da düşürülmüştü. Dava dosyasında Zarrab, o dönem bakanlık yapan isimlere rüşvet vermekle suçlanıyordu.

O dönemde Türkiye'nin altın ihracatı karşılığı İran'dan doğalgaz alımını yürüten isim olduğu ileri sürülen Reza Zarrab, serbest bırakıldıktan sonra kendisine yöneltilen suçlamalara tepki göstermişti.

Zarrab, 2014'te A Haber televizyon kanalına verdiği bir röportajda "25 milyar TL'lik ihrtacat yapmışım, cari açığın yüzde 15'ini tek başıma kapatmışım. Takdir sizin" demişti.

Zarrab davasının savcısı görevden alınmıştı

ABD Başkanı Donald Trump, İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab aleyhindeki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'yı görevden almıştı.

Preet Bharara Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstifa etmedim. Dakikalar önce kovuldum. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı sonsuza dek profesyonel yaşamımın en büyük onuru olacak" demişti.

48 yaşındaki Hindistan asıllı Bharara, 2009'da New York Savcısı olduktan sonra 25 farklı ülkeye gönderdiği güvenlik güçleriyle silah ve uyuşturucu ticaretiyle suçlanan kişileri New York'a getirtmiş ve hakim karşısına çıkartmıştı.

Bharara, yüksek profilli kişileri soruşturmasıyla ve açtığı yolsuzluk dosyalarıyla biliniyor.

MEHMET HAKAN ATİLLA KİMDİR?

Mehmet Hakan Atilla Uluslararası Bankacılık 1970 yılında Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu.

Meslek hayatına 1995 yılında T. Halk Bankası A.Ş.'de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı olarak başladı. Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri'nde Uzman olarak görev aldıktan sonra Stratejik Planlama Daire Başkanlığı'nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

22.06.2007-11.11.2011 tarihleri arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Atilla, 11.11.2011 tarihinden itibaren Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmekte.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemal reşit29 Mart 2017 23:06

    Onu ABD ye gönderen yöneticiye ne demeli kasıtlı mı yaptı acaba

  • Yeter artik29 Mart 2017 21:16

    Ey bankanın yöneticileri, hala bankanın adının bu tür haberlerle anilmasinin onune gecemiyor musunuz...hisseyi alan onlarca insanın kanına girdiniz yine..bu krizi bari acemice yonetmeyin.size emanet edilen kurumu yuceltin bir kere olsun, biz de tum gucumuzle sizinle olalim..

  • Eski Halkbanklı29 Mart 2017 16:51

    Haberin detaylarını okuyunca insanın aklına şunlar geliyor; ABD'de böyle bir dava ve banka aleyhine iddia varken ilgili GMY hangi amaçla ve neden oraya gidiyor? Bankanın hiç mi hukukçusu veya hukuk müşaviri bu konuda bunun olabileceğini öngörmedi? Böyle bir utancı üstelik Kamu Bankası olarak Türk Milletine ve Devletine yaşatmaya kimin hakkı var? Bunların cevabını isteme hakkımız yok mu?

  • Serdar29 Mart 2017 15:57

    Halkbank'ın ABD yasalarına uyma zorunluluğu yok !!!??? mu var mı. FATCA diye bir anlaşma imzalandı Hükümet tarafından 2015 Temmuz gibi. Bİr açıp okuyun ltf. Yorumları gerçekten ilgiyle okudum. Bir şekilde okumuş adamlarsınız. Görünmeyen düşmanlara beni ikna edemezsiniz. Gidin başka yerde maval okuyun. Adam olun. Giren çıkan bu ülkede hakkıyla alın teriyle çalışıp kazanan vatandaşa.

  • Tolga Daniş 29 Mart 2017 15:53

    Forex i yasaklarsınız Alctl e internet yasağı getirirsiniz Halkb için ne düşünürsünüz

  • yerli mal29 Mart 2017 14:58

    eyy abd, türkiye insanların suç işleme özgürlüğü var, bilmiyormusun?

  • YAŞAR ER29 Mart 2017 12:04

    Bunlar Amarikada Ne geziyor?

  • asdf29 Mart 2017 11:38

    alın size istikrar. hisseden %15 zarar ettik.

  • sanbeg29 Mart 2017 11:22

    usd hesaplarını amerikada muhabirler üzerinden yapmasınlar artık. kamu bankaları bile kendi aralarında dolar gönderirken newyorktaki amerikan bankasını kullanmasın. yetmedi bu muamele. merkez bankasında tl eft benzeri bir yapıyı usd ve euro için kurun bitsin bu zorbalık.

  • sanbeg29 Mart 2017 11:17

    halkbank hiçbir bm kararını delmemiştir. amerikan yasalarına uyma zorunlulugu da olamaz. amerika kendi yasalarını dünyanın heryerinde uygulamaya çalışıyor, buradaki bazı arkadaşlar da tayyipe vuruyor diye seviniyor. bagımsız bir ülke iseniz senin yasalarına uymak zorunda değilim denmesi dogru olandır

  • sait29 Mart 2017 10:54

    yanlış adamı tutukladılar.feto yu tutuklamaları gerekmiyormuydu?

  • Bika29 Mart 2017 10:52

    Sarraf, bürokratlardan ve siyasilerden habersiz uçak dolusu altınları taşımamıştır.

  • Yazıklar olsun29 Mart 2017 10:25

    Bazı yorumlar "yazıklar olsun" dedirtiyor insana. Bir rüşvetçi müslüman vatandaşının abd'de tutuklanmasına üzülüyor ve hatta "türk ırk"ından bahsediyorlar. Yazık..

  • Malesef29 Mart 2017 10:19

    Devletin Bankası olan Halkbank GM Yrd.sının Amerika'da tutuklanarak Reza Zarrab ile aynı cezaevine konulması büyük bir olaydır.Keşke ayakkabı kutularındaki paraları hiç görmemiş olsaydık ve bunlar hiç yaşanmamış olsaydı.

  • Anlaşılan29 Mart 2017 09:58

    Zarrab öttü galiba.Bundan sonra da hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır.

  • UZM.29 Mart 2017 09:56

    hiç hoş bir durum değil, neresinden bakarsanız bakın tam bir skandal...

  • Ziya29 Mart 2017 09:46

    Bu gün haber okumayacağım...Yorumları okudum bana yeter :)

  • Yazıklar olsun.29 Mart 2017 09:18

    Bazı yorumlar "yazıklar olsun" dedirtiyor insana. Bir Türk vatandaşının abd'de tutuklanmasına seviniyor ve hatta "ilahi adalet"ten bahsediyorlar. Yazık...

  • ıtri29 Mart 2017 00:17

    halkbancılar bile tatile antalya-bodruma değil abdye gidiyor. sonra turizm krizde diyorlar

  • omerta28 Mart 2017 23:32

    bop deyiverin haydeee

  • yarın..28 Mart 2017 23:31

    Halkb taban olur mu?zaten gap vardı,öyle mi??

  • İyi seyirler28 Mart 2017 23:23

    Eee bu kadar mazlumun bu kadar şehidin fakir fukaranın hesabını rabbim elbet sorcaktı yavaş yavaş rabbimin adaleti sonsuz olandır

  • yeni 28 şubat..28 Mart 2017 23:21

    farkındamısınız. Türkiye içinde 28 şubat baskıları bitti.. Fetöcülerin ihaneti ve tetikçiliğinde ülkemizin daimi düşmanı ülkeler sahne aldı. Hainlik ve sinsi planlar ülke içinden kayboldu, ülke dışına kaçtı. renkler belli oldu.. bukalemun bile belli artık..

  • Md28 Mart 2017 23:13

    Yorumlara bakınca bizim yabancı düşmana ihtiyacımız yok. Adam provakif olarak tutuklanmış birileri bu durumda zil takıp oynayacak. Yazık

  • YILMAZ28 Mart 2017 23:13

    ubs halkbank için bugün al tavsiyesi verdi kendisi de 2.5 milyon lot halkb almış..

  • yemezler28 Mart 2017 22:43

    hasköy dümenköy ortaköy

  • türk28 Mart 2017 22:40

    Artık yeter be TÜRKİYE hiçbir dönem bu kadar küçük düşürülmedi.Ne Türklük kaldı ne onur ne şeref hergün bir olay bumu istikrar

  • bu nasıl iştir tesadüf değil hepsi tezgah 28 Mart 2017 22:35

    Mesele şu global abd şirketlerinin yaptığı usulsüzlükleri deşifre etti tek suçu doğruyu söylemek abdli iş adamları kıskandığı için zartab yargılanıyor ve genel müdürü tutuklamaları ise şuan abd halk bankasının para trafiğini oğrenmek için yargılayacaklar işkence yapabilirler yanlız bırakmayın ilaç verip sonra yalan yanlış algı oparasyonlarına hazır olalım referandum öncesi herşey beklenir bunlardan Allah yardımcımız olsun inşallah naçizane sesli duşunce

  • Alpertunga28 Mart 2017 22:33

    Ne zaman anlıyacağız en büyük düşmanımız Abd olduğunu.hemen ilişkileri kesmeliyiz...

  • South Park 28 Mart 2017 22:01

    Bugün yukarıdan verdi yabancılar malı. Yarın kesin %10 kayıp olur. Tabi ki biliyorlardı önceden. Bizim haberimiz akşam oldu. ABD pislik yapmaya devam ediyor malesef.

  • Emekci28 Mart 2017 21:53

    22 yillik halk bank macerasi abd hapishanesinde sonlandi

  • fatih,islambul28 Mart 2017 21:42

    Kısasa kısas yapalım amerkalı bir bankacıyı p.k.k----p.y.d. -yardım etmekten tuklayalım

  • ersin28 Mart 2017 21:18

    ne işi varmış abd de.

  • bu ne iş 28 Mart 2017 21:18

    halkbank %5 yapıyo müdür tutuklu anlayamadım

  • Mg28 Mart 2017 21:13

    Ekonomi bakanı Zarrab konuşursa...