BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGayrimenkul polisleri geliyor----

Gayrimenkul polisleri geliyor

Gayrimenkul polisleri geliyor
19 Temmuz 2013 - 08:26 www.finansgundem.com

Zabıta gibi çalışacak denetçi timi kuruluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatları denetlemek için kendi bünyesinde zabıta gibi çalışacak bir denetçi timi kuruyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatların mevzuata uygunluğunu denetlemek için kendi bünyesinde çalışacak denetçi birimleri oluşturacak. Bakanlık, böylece gayrimenkule özel zabıta gibi çalışacak timler kuracak. Denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatlarla ilgili tüm faaliyetleri denetleyerek, Bakanlık adına işlem tesis etme yetkisine sahip olacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın mağduriyetini önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla inşaatları sıkı denetim altına alacak. Bu kanunla birlikte, daha önce sadece yapı denetim firmaları üzerinden yapılan kontrollere, bakanlığın uzman personelle gerçekleştireceği denetimler de eklenecek.
Zabıta gibi çalışacak
Zabıta gibi çalışacak denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatla ilgili tüm faaliyetleri kontrol edecek. Denetçi belgesiyle çalışacak bu personel, bakanlık adına işlem tesis etme yetkisine de sahip olacak. Ağır para cezalarının yanı sıra inşaatın yıkılması da yaptırımlar arasında yer alacak.
Bakanlık, mevzuata aykırı binaların yıkılması konusunda belediyeleri uyaracak. Belediyelerin bir çalışma yapmaması durumunda, bina bakanlık tarafından yıkılacak. Yıkım masrafları ise yapı sahibinden alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, usulsüzlükte sorumluluğu bulunan idari yetkilileri de haklarında işlem tesis edilmek üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirecek.
Daha önce hangi yetkileri aldı?
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatlarını hazırlamakla yükümlü.
- Yasalaşması beklenen yeni İmar Kanunu Taslağı ile imar planları yapma yetkisi sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olacak.
- Taslağa göre, her halükarda Bakanlığın hazırladığı planların geçerli olacak.
- Geçtiğimiz günlerde, TMMOB gibi birliklerin harita, plan, etüt ve projelerine belli ücret karşılığında vize verme ve onay yetkisi kaldırılmıştı. TMMOB’un bu yetkisi kalkması, denetimin yalnızca Bakanlık’ta olmasını sağladı.
Uygunsuz binaya yıkım cezası var
- İnşaatların mevzuata uygunluğunu denetleyecek.
- Bakanlık adına işlem yapabilecek.
- Uygun görmediği inşaata ceza verme yetkisi olacak.
- Para cezası da kesebilecek
- İnşaatın yıkılmasına varan cezalara karar verebilecek.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • konut19 Temmuz 2013 11:55

    polis ülkesi olmakla yazı içeriğinin ne alakası var? isterseniz önce yazıyı okuyun, sonra yorum yapın.uygulamayla müteahhit terörünün önüne geçilmeye çalışılmış, yan, çevreci bir adım. bunun neyinden rahatsız oldunuz?

  • taylan19 Temmuz 2013 09:16

    polis ülkesi olduk şiddet ve kötülük boy göstermekle kalmamakta her köşe başında bizleri kucaklıyor.