BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda çok sert hareketler----

Dolarda çok sert hareketler

Dolarda çok sert hareketler
12 Ocak 2017 - 12:06 www.finansgundem.com

Küresel gelişmelerin yanında, iç politikada anayasa görüşmelerine bağlı gerginliklerin etkisiyle tarihi rekorlar kıran dolar ve euro güne hareketli başlarken, Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalesi açmaması dolardaki tansiyonu düşürdü

Türk Lirası, dolar karşısında her gün 8-10 kuruş düşerek 3.94 seviyelerine dayandı. Dün yeni rekor kıran dolar kuru bugün hızlı başladığı günde 3.9296 seviyesine yükseldikten sonra 3.8057 seviyesine kadar inerken, bu sabah tarihi zirveyi 4.18'in üzerine taşıyan euro 4.0558 seviyesine kadar gevşedi.

TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmaması ve bankaları daha yüksek faizli geç likidite penceresinden borçlanmaya yönlendirdiği haberi sonrası değer kazanmaya başlayan lira toparlanmaya devam ediyor.

MB'den sonra dolarda hızlı geri çekilme

2017 yılında yükselişini sürdüren dolar/TL kuru 10 günde yüzde 12 değer kazancıyla 3.9422 tarihi zirvesini gördü. Gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden Türk Lirası Euro karşısında da 2017 yılı başından beri yüzde 13'e yakın değer kazancı ile bugün 4.1804 seviyesini test etti. 

FITCH VE SİYASİ ENDİŞELERİN BASKISI

TL'deki değer kaybında diğer ana unsurlar olarak ise Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşırken, bir not indirimi gelebileceği yönündeki endişeler ile siyasi ve hem jeopolitik gelişmeler hem de iç güvenlik riskleri öne çıkıyor.

Siyasi tarafta ise TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan ve başkanlık sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin ilk beş maddesi yapılan oylamalarda kabul edildi.

Teklifin TBMM'de kabulü durumunda anayasal gereklilik olan 60 günün geçmesinin ardından Nisan ayında referandum düzenlenecek.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de görüşülmekte olan başkanlık sistemini öngören anayasa değişiklik teklifinin Meclis'te reddedilmesi halinde genel seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası dönen oyunların farkında!

Doların yılbaşından bu yana;

- Türk Lirası karşısındaki yükselişi yüzde yüzde 9.u’a aşarken,

- Meksika pesosu karşısında yüzde 4.9,

- Peru soluna karşı yüzde 0.99,

- Hindistan rupisine karşı yüzde 0.43,

- İsrail şekeline karşı yüzde 0.23 ve

- Güney Afrika randına karşı da yüzde 0.02 yükseldi.

Dolar buna karşılık;

- Avustralya dolarına karşı yüzde 2.39,

- Kolombiya pesosuna karşı yüzde 1.89,

- Rusya rublesine karşı yüzde 1.85,

- Brezilya realine karşıyüzde 1.76,

- Kanada dolarına karşı yüzde 1.53,

- Endonezya rupisine karşı yüzde 1.19,

- Polonya zlotinisine karşı yüzde 1.14,

- Tayvan dolarına karşı yüzde 1.13,

- Güney Kore wonuna karşı yüzde 1.05,

- Yeni Zelanda dolarına karşı yüzde 0.94,

- Arjantin pesosuna karşı yüzde 0.19,

- Şili pesosuna karşı yüzde 0.07 geriledi.

TCMB haftalık repo ihalesi açmadı

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin dün dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 3.7'e yaklaşırken, yılbaşından bu yana kayıp ise yüzde 10.4'e ulaştı. Artık piyasada gözler ise Merkez Bankası'nda.

TCMB'nin zorunlu karşılık düzenlemesi gibi adımlarının kurdaki tansiyonu düşürmede etkili olmayacağı belirtilirken, döviz rezervlerinin de bir müdahale için pek yeterli olmayabileceği hesaplanıyor.

Reuters'ta yayınlanan bir analizde TCMB verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre 100 milyar doların üzerindeki brüt rezervlere karşın kullanılabilir döviz rezervinin 35 milyar dolara yakın olduğu bu nedenle de TCMB'nin dolar satışı yaparak TL'yi istikrara kavuşturma lüksünün olmadığına dikkat çekildi.

Bu çerçevede TCMB'nin faiz artırımı yapması gerektiği dile getirilirken, kurda gelinen son nokta, TL'deki ciddi değer kaybının önüne geçmek için büyük montanlı bir artırım yapılması gerektiği görüşlerine neden oluyor.

"350-400 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI GEREKLİ"

Nomura Ekonomisti İnan Demir, dün yayınladığı bir notta, geniş bir faiz artırımının gerekli olduğunu ancak adım atılmaması ve Kasım ayından bu yana TL'de görülen değer kaybının gerekli artırım boyutunun daha da büyüdüğü anlamına geldiğini söyleyerek, "Aralık ayında tahminimiz 200-250 baz puan artırım iken, reel Faiz oranlarını stabil tutmak için artık 350-400 baz puanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Açıkça görülüyor ki mevcut siyasi ortamda bu kadar büyük bir artırım beklemek gerçekçi değil, sonuç olarak da TL'nin daha fazla zayıfladığını göreceğiz" dedi.

Demir, TCMB'nin 24 Ocak'taki toplantısında 25-50 baz puanlık artırım beklediklerini söyleyerek, "Bu TL'deki hareketi tersine çevirmeyecektir. Eğer TCMB Aralık'taki gibi adım atmamayı tercih ederse bu TL'yi reel anlamda 2001 krizi sonrası görülen düşük seviyelere itme riskini artıracaktır" dedi.

TCMB önceki gün TL'deki sert değer kayıplarının ardından yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında borç limitlerini de düşürdü ve gerekirse ilave adımlar atabileceğini belirtti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)