BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMB'den sonra dolarda hızlı geri çekilme----

MB'den sonra dolarda hızlı geri çekilme

MB'den sonra dolarda hızlı geri çekilme
12 Ocak 2017 - 11:44 www.finansgundem.com

Dün 3.94'ü geçerek yeni rekor kıran dolar kuru 3.77'ye kadar inerken, Borsa İstanbul ise yüzde 3'ü geçen kazanımla 80.000'i aştı

Günlerdir rekor üstüne rekor kıran dolar ve euroda rüzgar tersine döndü, beklemede kalan borsa hızlı bir yükseliş gösterdi. BİST-100 endeksi günü yüzde 4.15 yükselişle 80.891 seviyesinden tamamladı.

Dün 3.94 seviyesini aşarak yeni rekor seviyelere ulaşmasının ardından küresel ölçekte oluşan dolara yönelik satışlar ve Merkez Bankası'nın (TCMB) repo ihalesi açmamasının etkisiyle geri çekilmeye başlayan dolar, Beştepe'deki muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla 3.77 seviyesine kadar gevşedi.

Erdoğan, döviz üzerinden spekülasyon yapıldığını belirterek, "Döviz kurunu silah gibi kullanıyorlar. Merkez Bankası ve tüm bankalar bu oyunu bozmalı. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak imkan ve kabiliyete sahiptir. Bu konuda fedakarlık yapılacaksa tam zamanıdır" açıklaması yaptı.

Dolar günün en düşüğünü gördü

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında dolar kuru 3,7694 ile günün en düşük seviyesine indi. Kurda işlemler saat 15:15 itibariyle 3.7810 seviyesinden geçiyor.

Diğer taraftan, dolar karşısında değerlenmesiyle birlikte TL'ye karşı rekor kırmaya bugün de devam eden euro ise sabah saatlerinde 4.1804 seviyesine kadar çıktı. Bu seviyenin görülmesinden sonra hızla geri çekilmeye başlayan euro, 4.0199'a kadar indi. Euro kuru, aynı saat itibariyle 4.0350 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa İstanbul'da rekor yükseliş

Merkez Bankası repo ihalesi açmadı

Merkez Bankası (TCMB) bugün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Ancak, bankalar TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.

TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

DÜŞÜŞTE TETİKLEYİCİ ETKEN

Destek Yatırım'dan Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasaları yüzde 8 faiz oranı ile fonladığını hatırlatarak, Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmayarak, yüzde 10 seviyesindeki geç likidite penceresi faiz oranıyla devreye girmesi ve piyasaları fonlamasının dolar/TL kurundaki düşüşte tetikleyici bir etki yarattı.

Adnan Çekçen Foreks'e yaptığı açıklamada, dün Donald Trump'ın açıklaması sonrasında tüm küresel piyasalarda bir dolar gevşemesinin söz konusu olduğuna değinerek, "Bizde TL varlıkları zayıf seyrettiği
için biz bunu çok fiyatlayamamıştık. Dolayısıyla bugün repo ihalesinin de açılmaması ve Trump sonrası BIST'in son iki ayın zirvesine çıkması bu sefer kur tarafını olumlu etkiledi" diye konuştu.

Yurt içi piyasaların dolar tarafındaki bu sert yükseliş sonrasında zaten bir düzeltme beklediğinin de altını çizen Adnan Çekçen, şunları söyledi:

"Biraz bunun da etkisiyle 3,94 direncinin aşılamaması, piyasalarda dolar/TL tarafını aşağı çekti.

ABD'de TSİ 16.30'da ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) oy kullanma hakkı olan bazı üyelerin konuşmaları var. Özellikle Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşması 'güvercin' tonda gerçekleşirse dolardaki düşüşler sürebilir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)