BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa 80.000 seviyesini aşabilecek mi?----

Borsa 80.000 seviyesini aşabilecek mi?

Borsa 80.000 seviyesini aşabilecek mi?
04 Eylül 2016 - 08:06 www.finansgundem.com

Darbe girişiminden bu yana 51 gün geçti. İniş ve çıkışların yaşandığı piyasalarda yatırımcıların panik satışları yumuşak tedbirlerle giderilirken güçlü seviyeler korunuyor. Gözler ise tekrar yurtdışı gelişmelere kaymış durumda.

Piyasalar eylül ayına ABD istihdam verileri ile hızlı başladı. ABD’de istihdamın 180 bin kişi artması beklenirken 150 bin kişi yükselince FED’in Eylül ayında faiz artırımına ilişkin beklentiler zayıfladı. ABD’de kasımda seçimlerin yapılacak olması nedeniyle söz konusu ayda bir faiz artışı gerçekleşmesi zor.

Aralık ayındaysa sembolik bir Faiz artışı görülebilir. Bu nedenle yıl sonuna kadar gelişmekte olan ülkeler açısından yatırım fırsatları devam ediyor. Küresel fotoğrafa bakıldığında da hâlâ ciddi bir faiz artırımına hiç gerek olmadığı gözleniyor.

Cuma günü açıklanan istihdam verilerine göre işsizlik oranı yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşirken saatlik ücretler, Temmuz ayına göre yüzde 0,1 arttı. Yıllık ücret artışı da böylece yüzde 2,4’e gerilemiş oldu. ABD Tarım Dışı istihdam verisi sonrasında dolar kurunda gevşeme gözlenebilir.

2,90-2,93 bandına doğru yaşanabilecek bir gerileme alım fırsatı yaratacaktır. bist 100 Endeksi’nde ise 77,000-80.000 aralığındaki direnç bölgesi güçlü. Haftayı 76.884 seviyesinden tamamlayan endeksin güçlü direnç seviyelerini aşabilmesi hacmin artmasına bağlı.

BANKALARA İLGİ SÜRECEK
Eylül ayında TCMB’den gelebilecek bir faiz indirimi, gözlerin banka hisselerine kaymasına neden olacak. Eylülde olası faiz indirimi beraberinde faize duyarlı sektör hisselerinde hareketlenmeyi getirecektir. Bunun da başında bankacılık sektörü geliyor. Bankalar halihazırda borsanın lokomotifi konumunda. Bu hisselerde gelişebilecek bir hareketlenme BİST 100 Endeksi’ni de hareketlendirecektir. Banka sektör endeksi 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bir hafta içerisinde 141 binden 119 bin puana kadar gerilemişti. Ancak sonrasında yeniden 130 binli seviyelere çıkabildi. Banka hisseleri 15 Temmuz öncesine göre hâlâ iskontolu.

EYLÜL AYI HAREKETLİ GEÇECEK
Eylül ayına ABD Tarım Dışı İstihdam verisiyle başlandı. Bu ay oldukça hareketli geçecek. Önümüzdeki hafta 8 Eylül’de piyasalar Avrupa Merkez Bankası kararlarını bekliyor. Sonraki hafta yurt içinde piyasalar bayram tatiline giriyor. Bayram sonrasında, 21 Eylül’de Japon Merkez Bankası ve FED kararları açıklanacak. Bir sonraki gün 22 Eylül’de de TCMB Faiz kararını piyasalar bekleyecek. Ayın son haftası içinde 26-28 Eylül arasında ise OPEC zirvesi takip edilecek.

YERLİ YATIRIMCI ‘BANKA’ ALIYOR
Borsada 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yüzde 64’lü seviyelerden yüzde 62’lere gerileyen yabancı payına rağmen banka hisselerinin dipten hareketlenerek yeninden darbe girişimi öncesi seviyelere yaklaştığı gözleniyor.

Yabancıların geçtiğimiz Cuma itibariyle yüzde 62,19’a gerilemiş durumda. Çok düşük miktarlarda da olsa yabancı paylarındaki zayıflık hissediliyor. Bununla birlikte yüzde 61’lerin üzerindeki seyir hâlâ korunuyor. Yabancıların borsadaki mevcut payları kritik seviyesine gelmiş durumda.

Son on yılın geçmiş verileri yabancıların paylarını yüzde 61’nin altına düşürmediğini gösteriyor. Söz konusu oranlara yaklaşıldığında alımlar güçleniyor.

Öte yandan Banka hisselerinin yabancı paylarındaki zayıf seyre rağmen yükselmesi, yerli yatırımcıların ve firmaların geri alım işlemleriyle yakından alakası bulunduğu göz ardı edilmemeli.

ENDEKSTEN HIZLI HAREKET EDEN HİSSELERE DİKKAT
Gerek küresel konjonktür gerekse ülke içerisinde yaşanan darbe girişimi, bunun yanı sıra artan jeopolitik riskler, Türkiye’de yatırımcıların aşırı temkinli hareket etmesine neden oluyor. Şirketlerin mevcut durumlarından çok daha fazla güvenlik kaygısının öne çıkması hisse senetlerinde yeni alımlarında önünü tıkayabiliyor. Ancak buna rağmen yatırımcıların gözü endeksten hızlı hareket eden hisselerde. Bu hisseler en küçük bir olumlu gelişmede BİST 100 Endeksi’nden daha hızlı hareket ederek tepki verebilmekte.

Yüksek volatilite yüksek risk
Hisselerin endekse karşı duyarlılığını ise beta katsayısı ile ölçebiliyoruz. Beta katsayısının birden yüksek olması hissenin endeksten hızlı hareket ettiği anlamına gelir. Elbette yüksek volatilite yüksek riski de beraberinde getiriyor. Daha az risk ve düşük volatilite isteyenler ise beta katsayısı birin altında olan hisselere yöneliyor.

Son 100 günde BİST 100 Endeksi’nden hızlı hareket eden, beta katsayısı yüksek hisseler arasında TAV, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Çelebi, emlak konut GMYO’nun ilk sıralarda yer alıyor. Söz konusu hisseler endeksin hareketlenmesinde daha hızlı tepki verebiliyor. Endeksten daha yavaş hareket eden ancak fiyat riski daha düşük olan hisselere baktığımızdaysa Aygaz, Petkim, BİM Mağazalar ve DOCO ilk sırada geliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZİ 25 BAZ PUAN KADAR İNDİREBİLİR
Pazartesi günü, 5 Eylül’de yurt içerisinde enflasyon verileri açıklanacak. Gıda fiyatlarında düşüş bekleniyor. Zayıf enflasyon verisine bağlı olarak faizlerde indirimin sürmesi söz konusu olabilir. 22 Eylül tarihinde gerçekleşecek Merkez Bankası PPK toplantısında 25 baz puanlık indirim gerçekleşebilir.

Zeynep Aktaş - Milliyet

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)