BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların kârlarında artış sürecek!----

Bankaların kârlarında artış sürecek!

Bankaların kârlarında artış sürecek!
25 Temmuz 2016 - 11:28 www.finansgundem.com

İkinci çeyrek bilanço döneminin başlamasına az kaldı. Bankalar, ilk çeyrekte kârlarını artırmıştı. Bu artış eğitiminin sürmesi bekleniyor

 Kârlılık artışında, FED'in ve TCMB'nin faiz politikaları ile temettü verimi, Visa geliri, azalan sermaye piyasası giderleri ve mevduat faizleri etkili olacak. Analistler, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Halkbank hisselerim öneriyor.

Borsa İstanbul'da endeksin yaklaşık yüzde 45'ini oluşturan bankalarda ikinci çeyrek bilanço dönemi 28 Temmuz'da Akbank, Garanti Bankası ve TSKB'nin açıklamalarıyla başlayacak ve ağustos ortasına kadar sürecek. İkinci çeyrek için beklenti, kârlılıkların çeyreksel ve yıllık bazda artması. Genel kanının bu yönde olmasında, dünyada merkez bankalarının faiz artışında frene basması ve TCMB'nin Faiz indirimini sürdürmesi oldukça etkili.

Özellikle Brexit sonrası piyasalarda, başta FED olmak üzere merkez bankalarının faiz artışını ve parasal sıkılaştırmayı erteleyeceği yönünde beklentiler oluştu. FED'den gelen son açıklama da 'faiz artışında sabırlı davranılması' yönünde. Faiz artışının kademeli olabileceğini ancak zamanlamasının belli olmadığını belirten FED'in 27 Temmuz'daki toplantısında faiz artışı kararı çıkması beklenmiyor.

MERKEZ "DARBE" DİNLEMEDİ!

TCMB'nin beş aydır devam ettirdiği 'faiz indirimi' politikası, 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimi sonrasında da sürdü. Banka, faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8,75'e getirdi. Piyasa oyuncularının senaryosu 50 baz puanlık faiz indirimi şeklindeyken, bu beklenti 25 baz puan faiz indirimine evrildi. Bankanın 'temkinli' kararında, darbe girişiminin yabancı yatırımcıda kaygıya neden olması, iç piyasa volatilitesi ve Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu olası indirim için izlemeye almasının etkili olduğu dile getiriliyor.

KÂRI ARTIRAN UNSURLAR

Bankalar 2016 ilk çeyrekte, 2015 ilk çeyreğe göre daha iyi sonuçlan elde etmişti. Garanti Yatırım analistleri, olumlu bilanço performansının, düşen enflasyon ve mevduat faizlerinden sonra ikinci çeyrekte de devam edeceğini ifade ediyor. Garanti Yatırım, ikinci çeyreğin marj ve faaliyet giderlerindeki iyileşme anlamında da olumlu olmasını bekliyor. Bu dönemde mevduat faizi ortalamasının birinci çeyrek ortalamasının 85 baz puan aşağısında bulunduğu ve kredi büyümesinin de yüzde 3,1 ile birinci çeyrek ortalaması olan yüzde 1'in üzerinde yer aldığı da kaydediliyor. Analistler, ikinci çeyrekte bono faizlerinde yaşanan aşağı yönlü hareketin, bazı bankaların ticari işlemler tarafında kâr yazmalarını sağlayacağına da dikkat çekiyor.

İkinci çeyrekte banka kârlarını destekleyen diğer unsurlar, temettü gelirleri, Visa birleşmesi kaynaklı elde edilen tek seferlik gelirler, kredi tahsilatları, swap maliyetleri ve hacimlerindeki düşüşle azalan sermaye piyasası zararları olarak karşımıza çıkıyor. Şeker Yatırım'ın bankacılık

analisti Övünç Gürsoy, bu kalemlerdeki iyileşmelerin kârlılığa pozitif etkisi olacağını söylüyor. Gürsoy'a göre, faaliyet giderleri, kur baskısının ve komisyon geri ödemelerinin azalmasıyla yatay seyredecek. Ayrıca karşılık giderlerinin aktif kalitesi korunacak, tek seferlik giderlerin olmamasıyla da geri çekilecek. Bankalarda 2016'da yüzde 19Tuk karartısı öngören Gürsoy, 2017 için yüzde 14 büyüme bekliyor.

ÖNLEM ŞART

Bankalar açısından, öz sermaye kârlılığı ve fonlama maliyetleri önemli göstergeler olarak kabul ediliyor. Son dönemde bu iki unsur, sektörü zorlayacak seviyelerde. Gedik Yatırım'ın bankacılık analisti Erol Gürcan, "Bu durumun farkına varıldı ve sektörü desteklemeye yönelik adımlar atıldı. Ayrıca TCMB'nin ölçülü faiz indirimleri de kısmi rahatlama getirdi. Alınacak yeni önlemlerin ve bazı dinamiklerde görülecek pozitif gelişmelerin toparlanma getirmesi mümkün" diyor.

Fonlama maliyetleri, net faiz marjları üzerinde önemli etkiye sahip. Maliyetlerdeki azalış, marjın pozitif seyirde ilerlemesini sağlıyor. Yatırım Finansman'ın bankacılık analisti Gökay Böbek, bu etkiye dikkat çekiyor. "Mevcut gelişmelerde, eğer fonlama maliyetlerinde artış görülürse, ikinci yanda net faiz marjında beklediğimiz olumlu gelişim azalabilir" diye konuşan Gökay Böbek, sektör için yıllık yüzde 19 kâr artışı bekliyor.

Garanti Yatırım analistleri ise daha iyimser. Kurumun 2016 kâr büyüme beklentisi yüzde 21, özkaynak kârlılığı beklentisi ise yüzde 13. Garanti Yatırım, 2016-2018'de ortalama kâr büyümesini yüzde 17 olarak öngörüyor. 2016-2017'de ise net faiz marjının artacağını ve bunun gelir büyümesini destekleyeceğini düşünüyor.

MOODY'S, FİTCH, S&P

Piyasalarda son günlerde merak edilen konulardan biri de 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimi sonrasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik aldıkları kararlar. Önce Moody's, Türkiye'nin kredi notunu ve bu nota bağlı olarak derecelendirdiği 17 Türk bankasını 'negatif incelemeye' aldı. Ardından Fitch, 'bankacılık sektörünün temelinin sağlam olduğu, ancak zor durumdaki turizm sektörünün bazı bankaların aktif kalitesini baskılayabileceği' yönünde görüş bildirdi. Son olarak da S&P Türkiye'nin BB+ olan yabancı para cinsinden uzun dönem notunu BB'ye çekti.

DIŞ BORÇLANMA PAHALANACAK

Bu kararların sektör üzerindeki olası etkilerini sorduğumuz Burgan Yatırım'ın kıdemli bankacılık analisti Duygun Kutucu, Türk bankalarının ratinglerinin 'yatırım yapılabilir' seviyeye gelmesinin yurtdışı borçlanmaları kolaylaştırdığını, not indirimi durumunda ise yurtdışı borçlanmaların zorlaşacağını ve bankaların 'daha pahalı' hale geleceğini söylüyor. Bankalarda ya da ülke notunda görülecek olası indirimin ilk aşamada olumsuz etki yaratabileceği görüşünde olan Gedik Yatırım'dan Erol Gürcan ise 'yatırım yapılabilir' notunun kaybedilmesi durumunda, yabancı fonların hemen çıkma zorunluluğu bulunmadığını hatırlatıyor. Bankaların, 'yatırım yapılabilir' ülke notuna sahip olunmadan önce de yukarı yönlü ciddi ralli hareketlerinin olduğunu da sözlerine ekliyor.

ÜÇ KURUMUN BANKA TORUMLARI

Şeker Yatırım: iş Bankası ikinci çeyrekte net kârını çeyreksel yüzde 36 artırarak öne geçecek. Komisyon gelirlerindeki büyüme, sermaye piyasası zararlarının azalması ve yatay faaliyet giderleri, bu artışın nedenleri. Akbank da zayıflayan karşılık giderleri ve güçlü çekirdek gelirlerle kârlılıkta ikinci en iyi performansı gösterecek. Çekirdek gelirlerde, genişleyen kredi getirişi/mevduat maliyeti makası ve menkul kıymet getirileriyle Garanti Bankası öne çıkacak.

Garanti Yatırım: Akbank volatil dönemde 'en güvenli liman' durumunda. Güçlü sermaye yeterliliği, aktif kalitesi ve tonlama ile maliyet yönetimi Akbank'ı, düşen TL faiz ortamı ise Vakıfbank'ı öne çıkaracak. F/DD iskontosunun yüzde 25'lere ulaşması, yüzde 12,3 beklediğimiz öz kaynak kârlılığıyla karşılaştırıldığında Vakıfbank'ın cazip noktalarda olduğunu gösteriyor.

Yatırım Finansman: Net faiz marjındaki artışla Akbank ve Garanti Bankası başta geliyor. Akbank ikinci çeyrekte net kârını çeyreksel yüzde 25, yıllık yüzde 84 artıracak, kredi getirilerindeki artışın etkisiyle net faiz marjı 12 baz puan genişleyecek. Garanti Bankası'nın net kârı çeyreksel yüzde 28 artacak, kredi mevduat faiz makasındaki genişlemeyle net faiz marjı 17 baz puan genişleyecek. Halkbank’ta ise net kar artışı yüzde 19 olacak. (Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realite25 Temmuz 2016 11:49

    her defasında sınav çok kötü geçti diye ağlayıp her defasında sınavdan 10 alan sınıfın en ön sırasında oturan öğrenciler gibisiniz .. işçiden memurdan köylüden emekliden esnaftan kobiden geçinin bakalım.. ama lütfen ağlamayın artık .. ! kazanıyosunuz işte susun bari mütevazi olun..