BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSeçmen yolsuzluktan nasıl etkilenecek?----

Seçmen yolsuzluktan nasıl etkilenecek?

Seçmen yolsuzluktan nasıl etkilenecek?
13 Şubat 2014 - 09:53 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz bugünkü köşesinde seçmenin yolsuzluk karşısında tavrının ne olabileceğini kaleme aldı

17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından en çok sorulan sorulardan biri de 'yolsuzluk iddiaları seçmeni etkiler mi?'... 30 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz bugünkü köşesinde dünyadan örnekler vererek bu soruya açıklık getirmeye çalıştı. Yolsuzluk iddiaları kimi ülkelerde oy kaybına sebep olurken kimi ülkelerde ise hiç oyları etkilemedi. Son seçim anketlerine bakıldığında AK Parti'nin de oylarında bir azalma görülmüyor neler olacağını hep beraber göreceğiz...

İşte Mehmet Yılmaz'ın o yazısı;


Rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra en çok tartıştığımız konulardan biri de ortaya saçılan bu yolsuzlukların, seçimlere nasıl yansıyacağı ile ilgili.
Bu konuyla ilgili ilginç bir makale okudum. Makaleyi, siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydan yazmış.
Yurtdışından ilginç örnekler veriyor: Brezilya’da 2006’daki başkanlık seçimi öncesi ortaya çıkan yolsuzluklar seçimi hiç etkilememiş.
Amerika’da 1968–1990 yılları arasında görev yaptıkları sırada adları yolsuzluklara karışan siyasetçilerin yüzde 60’ı yeniden seçilmeyi başarmış. Aynı oran Japonya için de yüzde 62.

Araştırmalar gösteriyor ki seçmen, yolsuzluğun ahlaki boyutundan daha çok kendini etkileyen ekonomik boyutuyla ilgili.
Eğer o dönemlerde seçmenlerin hayatını etkileyen önemli bir ekonomik sorun varsa, yolsuzluklara karşı tepki daha büyük oluyor.
İspanya’da yapılan bir araştırma eğer yolsuzluk iddiaları medya gündemini yoğun bir şekilde meşgul ederse, iddialara konu olan adayların yüzde 14’lere varan bir oy kaybı ile karşılaştıklarını gösteriyor.
Medya gündemine taşınmayan iddiaların ise hiç önemi olmuyor. (Yandaş medyanın neden bu konuya hiç girmediğini, yolsuzluk haberlerini veren medya organlarının neden Başbakan’ın hedefinde olduğunu böylece daha iyi anlıyoruz.)
Meksika’da yapılan bir araştırma da eğitim düzeyi yüksek insanların bu tür konularda daha hassas olduğunu ortaya koyuyor.
2003 yılında Brezilya’da yerel yönetimlerdeki yolsuzlukların etkisi de ilginç. Eğer iddialar soruşturuluyor ise oylar etkileniyor, soruşturulmadan kapatılırsa seçmen bundan etkilenmiyor. (Hükümetin yolsuzluk soruşturmasını örtmek için hukuk düzenimize darbe yapmaya kalkmasının nedeni de bu olmalı.)
“Çalıyor ama iş de yapıyor” mottosu sadece bizde değil, oralarda da geçerli. Seçmen, kendi gereksinimlerinin karşılandığını düşünüyorsa, yolsuzluğa göz yumabiliyor.
Adalete güvenin azalması da seçmenlerin yolsuzluklara karşı duyarsızlaşmasının bir başka nedeni ve biliyorsunuz bizde de adalete güven yerlerde sürünüyor!
Dr. Saydan’ın son sözü şöyle: “Yolsuzluk iddiasına karışan siyasetçi karşısında kazanabilmek için seçmenin dikkati çekilmeli, farkındalık yaratılmalı, çözüm üreten değerlendirmeler yapılmalı, sorumluluk alınmalı ve mutlaka doğru alternatifler sunulmalı.”
 
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kızgın13 Şubat 2014 14:50

    kafam çok bozuluyor sinirlendirmeyin beni

  • secmen13 Şubat 2014 12:05

    muhalefet sandikta yenemedigi iktidari komployla götürmek istiyor,türk halki artik gözünü acti hizmete oy var.

  • BUNU BİL13 Şubat 2014 11:33

    Sen seni bilirsen yüzün Hüdâ’dır; sen seni bilmezsen, Hak senden cüdâdır (ayrıdır)

  • Çalıyor TAYYİSAZAN13 Şubat 2014 11:20

    Adalete güvenin azalması da seçmenlerin yolsuzluklara karşı duyarsızlaşmasının bir başka nedeni ve biliyorsunuz bizde de adalete güven yerlerde sürünüyor! Read more: http://www.finansgundem.com/haber/secmen-yolsuzluktan-nasil-etkilenecek/572899#ixzz2tByk0Fxs

  • abdullah13 Şubat 2014 11:16

    adil olanın adaletine her zaman güven vardır ancak ihale kaybeden medya patronlarına güven yoktur. yönlendirmeler ancak bir yere kadar.

  • Yakup 13 Şubat 2014 10:48

    gerçek yolsuzlukların olduğu zamanlarda ki o zamanlarda enflasyon yüzde 100 faizler yüzde 1500'lere fırlıyordu, halk zaten tekpisini koyuyordu ve iktidardakileri barajın altına indiriyordu, şimdi bu kadar pervasız saldırılara rağmen ekonomi sarsılmıyorsa, enflasyon fırlamıyorsa burada durup düşünmek lazım...

  • Yakup 13 Şubat 2014 10:13

    bu yolsuzluk ve rüşvet kılıflı darbe girişimi olduğu için millet kendi iradesini çalmaya çalışanlara sandıkta dersini verecek inşallah...

  • HAKLI13 Şubat 2014 10:11

    BU ÜLKENİN KOYUN İNSANLARINDA HAFIZA SORUNU OLDUĞUNU BİLİYORLAR. HERKESİ SATIN ALDIKLARI İÇİN OLAYLARI BÜYÜMEDEN YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR. HEP KENDİ ÇIKARLARI İÇİN İNSANLARI İŞLERİNDEN EDİYORLAR. YOLSUZLUK YAPIYORLAR. KENDİ AHLKINA KÜFREDİYOR, AŞAĞILIYOR. AMA KOYUN BUNDAN NE ANLAR. EĞİTİM EKSİKLİĞİ HER YERDE KENDİNİ HİSSETTİRİYOR. OKUMUYORUZ. SADECE DEDİKODU YAPIYORUZ. BEN ÖNCELİKLE ÇOCUKLARIMIN GELECEĞİNDEN ENDİŞE DUYUYORUM. BEN UTANIYORUM BUNLARI GÖRDÜKÇE...