BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPOS tefeciliğine yeni önlem----

POS tefeciliğine yeni önlem

POS tefeciliğine yeni önlem
19 Mayıs 2015 - 07:56 www.finansgundem.com

Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, POS cihazı ile yapılan tefeciliğin önüne geçeceklerini söyledi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kredi kartı taksitlerini ödemekte zorlanan vatandaşların borcunu yüzde 10’a varan faizlerle kapatan kredi kartı tefecileriyle ilgili inceleme başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, POS cihazı, banka kartı veya kredi kartını amaç dışı kullanarak işlem gerçekleştiren üye işyerlerine yönelik yaptırımlara dikkat çekti. Market finans denilen yönteme göre marketler vatandaşın borcunu kapatarak kullanım limitini açıyor. Vatandaş marketten mal almadan almış gibi kartını çektirerek taksitlerle borcunu ödüyor. Piyasada bu şekilde 2 milyar liralık para dolaştığı ifade ediliyor. Bakan Nurettin Canikli, konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, POS cihazı, banka kartı veya kredi kartını amaç dışı kullanarak fiktif işlem gerçekleştiren üye işyerlerine yönelik yaptırımlara dikkat çekti.

Cihaz işleme kapatılacak

Canikli “Bankalar fiktif işlem gerçekleştirdiği belirlenen üye iş yerleri ile 1 yıl süre ile anlaşma yapamaz. Fiktif işlem tespit kararı tarihinden itibaren 5 yıl içinde aynı eylemin tekrarlanması durumunda bu işyeri ile 3 yıl anlaşma yapılmaz” dedi. Bakan Canikli, Türkiye Bankalar Birliği’nin, POS cihazlarının amacına uygun kullanımını sağlamak, kayıtlı ekonomiyi desteklemek, kart sahiplerinin mağdur edilmelerini önlemeye dönük kamuoyu duyurusunu hatırlattı. Buna göre, POS cihazı ve kartları amaç dışı kullanarak usulsüz işlem gerçekleştiren işyerleri hakkında 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Mesleki Tanzim Kararı alındı. Karar uyarınca, ilgili bankalar vatandaşın kredi kartı borcunu taksitlendiren marketlerin POS cihazları bir hafta içinde işleme kapatıyor. Aynı süre içinde Banka sözleşmesi de feshediliyor.

YARGITAY DA ‘İŞLEM TEFECİLİK’ DEMİŞTİ

Yargıtay’ın içtihat kazanmış kararlarında da POS cihazıyla borç kapatma işleme tefecilik kapsamında değerlendiriliyor. Yargıtay, alışveriş yapılmış gibi kendilerine para ihtiyacı nedeniyle başvuran kişilere ait kredi kartlarıyla POS cihazı aracılığıyla işlem yapıp, gerçek olmayan bu alışveriş tutarından belli bir komisyon kesintisi yapılmasıyla ilgili ‘eylem, kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para verme niteliğinde olduğu kabul edilmelidir’ tespiti yaptı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)