BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemElektrikte kayıpkaçak tartışması büyüyor----

Elektrikte kayıpkaçak tartışması büyüyor

Elektrikte kayıpkaçak tartışması büyüyor
31 Ocak 2015 - 11:00 www.finansgundem.com

Elektirik kayıpkaçaklarında "Fatura tüketiciye çıkarılamaz"

Abonelere iade edilen kayıp-kaçak bedellerinin, ‘bumerang yasası’ olarak nitelendirilen düzenleme ile tüketicilerin cebinden çıkacak olması, tepkilere yol açtı. Tüketici dernekleri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), düzenlemeye karşı çıktı. Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve eski TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ise düzenlemeyi savundu.
 
Keklik, Türkiye’de tüketicilerin Türkiye Elektrik Kurumu döneminden beri kayıpkaçak bedeli ödediklerini ancak bu faturada gösterilmediği için ödediklerini bilmediklerini söyledi. 2006’dan bu yana faturada gösterildiği için bunun yeni bir uygulama gibi düşünüldüğünü kaydeden Keklik “Yargı, dağıtım sistemini tamamen yok edecek kararlar alıyor. Yargının kayıp kaçak bedelini iade kararı uygulandığı zaman dağıtım şirketleri sürdürülemez yapı içerisinde kalır. Özel sektör bırakır, bankalardan aldıkları borçları ödeyemezler, işletmeyi de yapamazlar. Bu parayı TEDAŞ da alamaz. Türkiye’de bir felaketin başlangıcı olur. Bu da herkesi etkiler” dedi.
EMO’dan yapılan açıklamada idari kararların da yargı denetimine tabi olduğu hatırlatıldı. Açıklamada “Kamu elindeyken kayıp ve kaçağın kullanıcılardan tahsil edilmesi kararı ‘vergi salma’ gibi siyasi bir karar kabul edilebilir. Ancak, serbest piyasada hırsızlığın bedelinin dürüst yurttaşlardan tahsilatı ya da ‘malını koruyamayan basiretsiz tüccarların cezası’ kullanıcıya kesilemez”
denildi.
 
TASARI BÖYLE YASALAŞIRSA KONUYU AYM’YE TAŞIRIZ
 
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, elektrikteki kayıp kaçak bedellerinin abonelerce ödenmesini zorunlu hale getiren tasarıyı bu haliyle yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacaklarını söyledi.
 
KARARI HİÇE SAYILACAKSA YARGI NEDEN VAR?
 
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, tasarıyla Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan çıkmış bir kararın yok sayıldığını belirtti. Anayasa’nın 138. maddesine göre herkesin yargı kararlarına uymak zorunda olduğunu belirten Çakar, “Yargı kararları hiçe sayılacaksa niye yargı var?” dedi.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doğa31 Ocak 2015 11:34

    özelleşti böyle oldu petol en düşük seviyede bizde benzine zam benzine zam demek herşeye zam demektir yazık bu millete

  • Kerim31 Ocak 2015 11:06

    Namussuzların borcunu neden NAMUSLU vatandaşa ödettiriyorsunuz. Bu ülkede namuslu olmak suç mu? İlla hırsız mı olalım. Bizde mi borcumuzu ödemeyelim. Ey devlet sen kimleri kolluyorsun?