BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTMSF Bank Asya'nın yönetimine el attı----

TMSF Bank Asya'nın yönetimine el attı

TMSF Bank Asya'nın yönetimine el attı
03 Şubat 2015 - 22:07 www.finansgundem.com

BDDK, Bank Asya'nın yüzde 63'lük bölümünün TMSF'ye devrine karar verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti.

Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

Bankacılık Kanununun 18. maddesi
Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şöyle:

“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”

BDDK'dan Bank Asya açıklaması
BDDK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada da, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, ilgili kararı ile yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

TMSF'den açıklama
TMSF'den yapılan açıklamada da  " TMSF sadece yönetime el koydu.Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.

Zarar etmişti
Türkiye’deki 4 katılım bankasından biri olan ve 900 milyon lira ödenmiş sermayesi bulunan Bank Asya’nın ortaklık yapısı, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A Grubu (yüzde 40) imtiyazlı paylar ile B Grubu (yüzde 60) paylardan oluşuyor. Açıklanan son finansal verilerine göre banka, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 301 milyon lira net zarar etti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçen yılın ağustos ayında Bank Asya ile tahsilata ilişkin protokolleri sonlandırmıştı.

Borsa İstanbul tarafından, 7 Ağustos 2014'te, ulusal pazarda işlem gören Bankanın paylarının işlem sırası, ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılmıştı. Borsa İstanbul, 14 Ağustos’ta Bank Asya işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devam etmesine ve tüm borsa endekslerinden çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

Ziraat Bankası, 21 Ağustos’ta Bank Asya ile resmi olmayan görüşmelerin sonlandırılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

İşlem sırası 7 Ağustos'tan itibaren kapalı olan Bank Asya hisseleri, 15 Eylül 2014’te borsada işleme açılmış ve açılış seansında yüzde 11,29 düşüşle 1,10 lira taban fiyattan güne başlamış ve hisselerdeki değer kaybı birkaç gün devam etmişti.

Bank Asya, yönetim kurulu kararıyla 16 Eylül 2014’te 900 milyon liralık ödenmiş sermayesinin 225 milyon lira artırılmak suretiyle 1 milyar 125 milyon liraya çıkarılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Banka payları Gözaltı Pazarı'na alınmıştı
Bank Asya paylarının işlem sırası, 26 Eylül’de tekrar geçici olarak işleme kapatılmış ve ikinci seansın açılışının ardından yapılan açıklamayla banka payları "Gözaltı Pazarı"na alınmıştı.

Banka, 21 Kasım’da yaptığı açıklamayla, finansal büyüklüğünde meydana gelen değişim doğrultusunda, 80 şubenin diğer şubelerle birleştirilerek kapatıldığını, personel sayısının da 2013 yılı sonuna göre bin 708 kişi azaldığını duyurmuştu.

Bank Asya, 11 Ocak 2015 itibarıyla son bir yılda yaklaşık 568 milyon liralık iştirak satmıştı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kamil04 Şubat 2015 16:43

    akp teşkilatından olan nemacılar baknaın el konulmasına seviniyor, çünki adaletten kaçmayı istiyorlar, hepsi nemalandığı için aman cukkaları azalmasın derdindeler yoksa ülke umurlarında değil

  • MEHMET FAİK04 Şubat 2015 12:10

    ULUTAŞ ailesinin yönetiminede bulunan MEMSA yada el konulması yakındır İNŞALLAH

  • Ahmet Gül04 Şubat 2015 10:53

    Bu iş bankalar kanunu 18/5 ile olmaz. 18/5 Pamukbank’ın ortağı Çukurova Pamukbank fona devredildiği için Yapı kredideki temettü dışındaki ortaklalık haklarını kullanamaz gibi durumlar için. Minareyi çalan kılıfını uyduramamış. Bankanın mali yapısı sağlam yükümlülüklerini yerine getiriyor. Hukuksuz uygulama bağdattan dönecektir.

  • hakan04 Şubat 2015 10:41

    Putin de bir petrol firmasina bank asyaya yapilanin benzerini yapmis ve mahkeme rusyaya 74 milyar dolar tazminata bagladi cb da egosunu tatmin etmek icin boyle yapiyor benden sonra ulke yikilmis umrumda degil diyor. Anlayacaginiz tazminatlarla bank asya zengin olur ve parasi halktan cikar sevinenler olya burdan baksinlar

  • aslan04 Şubat 2015 10:28

    Bank asya zarar gorurse kaybeden turkiye olur

  • ahlak04 Şubat 2015 10:01

    Ey ahlak ey ilke nerdesiniz kurban olduklarım bırakmayın bizi

  • kına03 Şubat 2015 23:29

    kına yaksınlar. bankanın finansla durumundan dğil de bu şekilde ilginç bir sebeple el konulmasını da tarihe not düşüyorum. Allah bildiği gibi yapsın.

  • ali ergül03 Şubat 2015 23:27

    geç ama, yetmez. FG'nin tüm okulları ve ilişkileri dondurulmalı.

  • el03 Şubat 2015 23:19

    bankaya el koyma sayılmaz. sermaye yapısındaki belirsizlik denilen şey banka kurulduğundan beri var. şimdi mi ortaya çıktı? ayrıca mevduat sahipleiyle ilgili endişe verici bir durum yok. zira sadece YK üyesi atandı. turkcell e yapıldığı gibi.

  • Hakan03 Şubat 2015 22:57

    Nihayet geç bile kalındı.